Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120229HandboogschietenHandboogschutter Sjef van den Berg is pas 16 jaar. Toch verhuisde hij dit jaar, in zijn eentje, naar Arnhem. Om fulltime met zijn sport bezig te kunnen zijn. Van den Berg wil namelijk in de voetsporen treden van Wietse van Alten.

De schutter uit Hilvarenbeek pakte in 2000 brons op de Olympische Spelen in Sidney. Toen hij dat deed was Sjef van den Berg net vier en zat 'ie nog niet eens op de basisschool. Toch is Van Alten zijn grote voorbeeld en sinds kort ook zijn trainer. "Hij leert me de fijne kneepjes van de techniek, hoe ik me moet gedragen in een wedstrijd en wat ik moet doen in een finale om rustig te blijven. Hij deelt zijn ervaring met z'n pupillen."

Spiergeheugen
Van den Berg traint dertig uur per week, op de schietbaan op Papendal én zit in het eerste jaar van de mbo-opleiding motorvoertuigentechniek. "Het valt te combineren, maar je moet wel je beste beentje voorzetten." Tijdens een training schiet hij tussen de 100 en 200 pijlen. "Bij het handboogschieten moet je iedere keer hetzelfde doen. Als je heel vaak dezelfde beweging maakt, dan krijg je spiergeheugen en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Dat is het doel waar je naartoe werkt. Na 10.000 trainingsuren ben je goed."

Robot
"Er is nog niemand geweest die alleen maar tienen heeft geschoten, maar dat is wel je ultieme doel. Daarvoor train je. Om iedere keer precies hetzelfde te kunnen doen, maar dat is onmenselijk. Dan zou je een robot moeten zijn."

Uit: www.omroepbrabant.nl , Marjolein Kronenberg

 http://www.omroepbrabant.nl/?news/170347892/Handboogschutter+Sjef+van+den+Berg+wil+Wietse+achterna.aspx
met een filmpje.