Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

150312-wvdl-N 279 start aanleg 22 LaverdonkIn een volle zaal in ccServaes hebben vertegenwoordigers van de provincie en de gemeente Bernheze gisteravond uitleg gegeven wat vooral in 2015 en 2016 staat te gebeuren. In 2017 komt de afronding, o.a. het landschap aanpassen.

N279

Aan de hand van duidelijke sheets werd uitgelegd hoe de 13 km lange N279 eruit komt te zien. Bij de A2 en de A50 worden extra opstelstroken aangelegd, maar daar komen dus geen ongelijkvloerse kruisingen.

Tussen deze 2 wegen komen wel overal ongelijkvloerse kruisingen, dus Berlicum, Middelrode, Heeswijk-Dinther-Noord en Heeswijk-Dinther-Zuid. Ook bij de Brand in Den Bosch komt mogelijk nog een ongelijkvloerse kruising.

De 2x2 rijstroken van de N279 zijn 31-12-2016 klaar, 10 maanden eerder dan gepland. Ze worden aangelegd voor 100 km/u, maar er mag vooralsnog maar 80 km/u opgereden worden. Later kunnen ze eenvoudig aangepast worden voor 100 km.

Er komt een dubbele ZOAB asfaltlaag op die 5 Db minder geluid produceert. Als deze na jaren versleten is wordt deze weer vervangen. Van de realisatie hebben de weggebruikers weinig overlast.

Alle tekeningen in 3 D komen straks nog ter inzage zodat men duidelijk kan zien hoe de omgeving eruit komt te zien. Het coulisse landschap wordt versterkt.

Vanaf augustus tot en met december 2015 wordt de nieuwe parallelweg aangelegd.

Er is veel aandacht besteed aan de vleermuizen, huismussen, dassen enz., er zijn 150 vleermuizenkasten geplaatst en er komen wildtunnels. Ook worden 2 vleermuizenhotels gebouwd.

Het zanddepot in de Laverdonk ligt bijna geheel op zijn plaats.

Er heeft al een natuurcompensatie plaats gevonden in de Maashorst, maar later worden er plannen gemaakt om langs de N279 de natuur te compenseren.

Bij de ongelijkvloerse kruising bij Heeswijk-Dinther Zuid komt geen parallelweg. Daar is geen mogelijkheid voor zegt de provincie. Dus al dat verkeer komt door de Laverdonk.

Wel zegt de provincie dat deze overal alleen voor bestemmingsverkeer gebruikt mag worden. Ook wil de provincie op verzoek van de bewoners Laverdonk t.z.t. nog eens extra informatie geven.

Ontsluitingsweg

Er hing een tekening van de ontsluitingsweg aan de muur. Op 19-3-2014 is het definitieve bestemmingsplan vastgesteld, en daar valt niets aan te veranderen zeggen projectleider Robert van ’t Veer en wethouder Rien Wijdeven.

De benodigde gronden zijn nog niet allemaal in eigendom van de gemeente. Men wil eerst een minnelijke schikking treffen, en daarnaast loopt een onteigeningsprocedure. De realisatie loopt gelijk met de realisatie van de N279.

Vanaf de Kilsdonkse molen wordt het Aa-dal 1500 m aangepast richting ontsluitingsweg.

Tekst:  Ad Habraken