Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090508-phe-kilsdonksemolen__08.jpgHet woord vreien is in geen woordenboek te vinden, maar toch is de Kilsdonkse Molen vanmiddag gevreid. Dit vreien gebeurde in aanwezigheid van Prins Friso, als beschermheer van De Hollandsche molen, Burgemeester A. Heijmans van de Gemeente Bernheze, Dijkgraaf L. Verheijen van het waterschap, O. Hoes, Gedeputeerde Ecologie van de provincie Noord-Brabant, een vertegenwoordiger van de Vereniging De Hollandsche Molen, en natuurlijk de voorzitter van de Kilsdonkse Molen, de Heer A. Nelissen.

 

De Heer M. van Bouwdijk Bastiaanse fungeerde bij dit alles als dagvoorzitter en gaf voor dit vreien het woord aan pastoor Janssen, die aan alle aanwezigen uitlegde dat vreien feitelijk betekent ‘het vrijwaren van’ boze geesten. Aan het gilde St. Barbara werd dan ook gevraagd dit ritueel ten uitvoer te brengen door met tromgeroffel rondom de molen te trekken.
Intussen werd  molenaar Paul Potters, zoon van de laatste Kilsdonkse molenaar, gevraagd om met een been binnen de molen te gaan staan en met het andere been daarbuiten.
Het been buiten de molen symboliseert de trouw die er bij de molenaarseed beloofd wordt aan God en het been binnen, de trouw die beloofd wordt aan de molenaar en andere opdrachtgevers. De molen wordt daarna gezegend, volgens oud gebruik om de mensen die in en om de molen gaan werken, visie, geestkracht en verantwoordelijkheid te geven voor het aan hen toevertrouwde goed.

Na de molenaarseed en zegening werden de wieken in tegengestelde richting bewogen, nadat eerst door middel van een ketting, het kruiwerk ( het rad waardoor de kap van de molen kan draaien en de wieken in de goede windrichting worden gezet) in beweging is gezet.
Door het lichten van ‘de vang’, de haak waaraan de wieken vast worden gezet, kwamen de wieken van de molen onder applaus en oorverdovende saluutschoten in beweging.

Door het openen van de rechter lossluis door Prins Friso, werd de waterloop vrij gegeven en de waterraderen in beweging gezet. De opening van deze bijzondere combinatie van een watervluchtmolen (een molen die zowel door water als lucht wordt aangedreven) en een watermolen was daarmee een feit. Dinther is een cultuurhistorisch erfgoed,  waaraan tien jaar met veel energie door talloze organisatie en vrijwilligers is gewerkt,  rijker geworden. Daarop werd het glas geheven!

De molen heeft op zaterdag 9 en zondag 10 mei voor het publiek toegankelijke feestelijke open dagen.
Zie ook www.kilsdonksemolen.nl