Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

uitreking_hkz_certificaat_hov1_Medium_copyDe huisartsenpost HOV heeft onlangs het HKZ-certificaat in ontvangst genomen. Met de certificering toont de huisartsenpost aan dat ze over de volle breedte van de organisatie aan hoge kwaliteitsnormen voldoet en het belang van de patiënt centraal stelt in de dienstverlening. De letters HKZ staan voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Gezondheidszorg.

Aan het HKZ-keurmerk liggen HKZ-normen ten grondslag. Deze normen hebben de internationaal erkende ISO 9001:2000-normen als basis en zijn daarnaast specifiek gericht op de huisartsendienstenstructuur.

 

Bij HOV zijn 252 huisartsen uit de regio aangesloten. In ondersteunende functies werken nog eens 105 medewerkers. Het verzorgingsgebied telt 510.000 inwoners. Vanuit huisartsenposten in ’s-Hertogenbosch, Oss, Veghel en Zaltbommel wordt de spoedeisende huisartsenhulp in de avond, nacht en weekend verzorgd. Omdat zoveel huisartsen en medewerkers aan de huisartsendienst verbonden zijn is het van groot belang dat de organisatiestructuur en de zorgverlening aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Met de HKZ-certificering wordt door een onafhankelijke beoordelaar bevestigd dat HOV de zaken goed voor elkaar heeft. 

Transparantie centraal

De afgelopen jaren zijn constant verbeteringen doorgevoerd. Aan de basis van de organisatie staat een kwaliteitssysteem, dat online in te zien is door alle medewerkers en huisartsen. Het is een hulpmiddel voor het management om processen te beheersen en de kwaliteit van het werk op systematische wijze te sturen. Transparantie staat daarbij centraal. Medewerkers en huisartsen kunnen via dit online systeem precies volgen wat er met meldingen zoals klachten, calamiteiten, kwaliteitsaudits en eigen verbetersuggesties gebeurt. Het systeem is erop ingericht dat er maximaal van deze meldingen wordt geleerd. 

HKZ-normen

Bij HOV is door een onafhankelijk organisatie getoetst of het kwaliteitssysteem voldoet aan de HKZ-normen. Daarbij is onder andere aandacht besteed aan de kwaliteit van het management, klanttevredenheid en de wijze waarop gestreefd wordt naar organisatorische verbeteringen. De auditoren waren positief over de professionaliteit, de samenwerking, de goede sfeer en de betrokkenheid van de huisartsen en medewerkers. In de toekomst wordt de organisatie elk jaar opnieuw getoetst op de voortgang van de verbeterprocessen.   

Fotobijschrift

Het HKZ-certificaat werd uitgereikt tijdens een sfeervol muzikaal feest voor huisartsen en medewerkers in theater De Pas in Heesch. Op de foto overhandigt de heer J. van Zeelst, directeur Zorg van zorgverzekeraar UVIT, het officiële certificaat aan de heer G. Welling, directeur/bestuurder van Huisartsenpost HOV.