Het werk van Mariet Horstink bevindt zich in een rijke traditie, vele kunstenaars zoeken en zochten naar uitdrukking van de geestelijke dimensie: bouwers in vroeg Egypte en Romaans Europa, maar ook Brancusi, Kandinsky, Javlensky, Yves Klein, Barnett Newman en Rothko. Ook zij probeerden de essentie van het menselijk bestaan weer te geven in pure eenvoud. Mariet vindt haar inspiratie onder andere bij deze architecten en kunstenaars
Voor haar zijn eenvoud, heldere beelden en stilte kenmerkend. Dit verbeeldt ze vooral in hout. Ze is gefascineerd door ladders, trappen, tabernakels, tempels en het menselijk lichaam dat ooit als grondvorm voor sacrale gebouwen diende. Dergelijke werken van haar zullen in de tentoonstelling te zien zijn.
Berne Anders en de Abdij van Berne
De Abdij van Berne werd gesticht in 1134, toch leeft de Heeswijkse gemeenschap (bestaande uit een dertigtal Norbertijnen) zeker niet in het verleden. Het organiseren van activiteiten in de reeks Berne Anders onderstreept dit. In een samenleving waarin meer en meer behoefte is aan stilte en verdieping, zingeving, liefde en betrokkenheid tussen mensen onderling, in een wereld die zoekt naar God wil de Abdij van Berne een centrum zijn van christelijke spiritualiteit. De abdijkerk wil daarbij een open plek zijn voor gebed, viering van de liturgie, ontmoeting, rust, inspiratie, bezinning, verdieping en diaconie.
Meer informatie vindt u ook op www.abdijvanberne.nl.
Abdij van Berne
Abdijstraat 49 – 4573 AD Heeswijk
0413-299299
Van 18 november tot 17 december exposeert Mariet Horstink in de abdijkerk van de Abdij van Berne in Heeswijk met als thema “De Tempel In De Mens”. Op 18 november is de opening van de expositie na de zondagmis van 10.30 uur. De expositie, georganiseerd door Berne Anders , bevat vooral werk in hout en is dagelijks te zien van 08.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.
Mariet Horstink (1943) ging op latere leeftijd naar de kunstacademie en kwam via tekenen, schilderen en fotografie bij beeldhouwen uit. Binnen de academietijd kreeg haar centrale thema – de innerlijke weg van de mens - al vorm. Dit thema is als een meegaan in een universele stroom, van het uiterlijke huis naar het innerlijke huis, naar de tempel in het eigen hart. Als een zoeken naar de verborgen zin van het leven. Gaan waar geen weg meer is.
Mariet Horstinks kunst is een geestelijke zaak, het verwijst naar een groter geheel. Het gaat niet zozeer om de maker zelf en het concrete werk. De geestelijke dimensie loopt als een glanzende draad door de afgelopen jaren van beeldend bezig zijn heen. Het onzichtbare zichtbaar laten zijn. Titels zoals “Schuilplaats van de Geest” en “Tempel in de Mens” zijn samenvattingen hiervan.