Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

mark-vd-veerdonk2.jpgRoep op de Amsterdamse Albert Cuyp markt het woord “Kersouwe” en je krijgt waarschijnlijk een doos rot fruit naar je hoofd gegooid. Weten zij veel dat “Kersouwe” staat voor één van de mooiste, oudste en nog steeds best bezochte openluchttheaters van Nederland. Wat wil je … die paar hoofdstedelingen die ooit in de buurt van de Heeswijkse bossen zijn geweest, zijn óf dronken met hun quad op de Galgenberg verongelukt óf op camping de Wildhorst ontvoerd en voorgoed verdwenen. Ik kom zelf uit Heeswijk. En je merkt het: ik mag graag een boom opzetten. Het maakt me eigenlijk niet uit waarover: het verbod op oorverdovende middelen in de Schaijkse Club Hi-Lite, of de niet aangetroffen exhibitionist op die Bakelse naturistencamping; roept U maar! En deden de geruchten over doping de Ronde van Boxmeer? Ik kan er uren over praten. Maar als mijn vriendin mijn gewauwel zat is, roept ze heel hard “Kersouwe!” en ik ben stil. Want bij het horen van dat woord zweef ik 40 jaar terug door de tijd en zit ik als kind ademloos te kijken naar het jaarlijkse openluchtspel. Ach, die stomme “wepsen” kunnen ons “niks verschelen” want daar aan de andere kant van het water zit de prinses in haar torenkamertje weg te kwijnen en de held is nog niet eens halverwege. “Kijk uit! Achter je! De kwaaie ridder!” En die slechterik, zo hoorde ik later, werd altijd gespeeld door Cor de Laat, in het echte leven … slager te Dinther. En of het daardoor kwam, weet ik niet, maar Cor hoefde maar één stap op het toneel te zetten en we deinsden met z’n honderden als gillende speenvarkens achteruit. IEIEIEH!

Okay, dat gebeurde allemaal lang geleden. De regenboog was nog in zwart-wit, peepshow heette kijkdoos en bij gebrek aan verkeer vielen er nauwelijks doden. En als ze vielen, dan in ieder geval nooit ernstig. Tegenwoordig laat één journaal uitzending al meer afschrikwekkende momenten zien dan alle stukken van de Kersouwe bij elkaar. En toch … de aantrekkingskracht van het openluchtspel blijft fier overeind. Want daar in de Heeswijkse bossen speelt tijd geen rol. Honderden horloges staan even stil en eenieder laat zich heerlijk onderdompelen in de soms spannende, soms maffe maar altijd boeiende wereld die “Kersouwe” heet. Als kleine kinderen.
Het nieuwe stuk gaat 9 augustus in première en heet “Dochter van Dracula”. Nou weet ik dat hij inmiddels is overleden maar klopt het dat de rol van de graaf toch wordt gespeeld door een oud-slager te Dinther?

Een bloeddorstig weekend gewenst door…

Mark van de Veerdonk

bron: Kliknieuws