Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090106-rien-russische_kerst_01.jpg

Met bezichtiging van de ‘Heeswijkse Ikonen’ in de Ridderzaal, de Allemantel van Nelleke de Laat in de Portrettenzaal, een ‘hemels’ concert door Duo QY in de Wapenzaal en om aan te sterken wodka met rode bietensoep in de Kasteelkelder, werd op 6 januari op Kasteel Heeswijk in de voorlaatste week van de iconententoonstelling een Russische kerst gevierd. Zie foto's

Toch nog een witte kerst op het kasteel voor zo’n veertig gasten die deelnamen aan het Russisch kerstarrangement van het kasteelmuseum en de kasteelhoreca. Op de Bovenplaats van het kasteel werden ze opgewacht door twee besneeuwde herten van wilgenteen met op de achtergrond de hoogromantische zuilengalerij met de uitstraling van een kloostergang. Tussen het aangenaam vertoeven in de keldergewelven door was er alle tijd om in de Ridderzaal de tentoonstelling ‘Heeswijkse Ikonen. Het contact tussen hemel en aarde’ te bezoeken. In de naastgelegen Portrettenzaal of Salon lichtte Nelleke de Laat in streektaal, die wat aan de geachte gasten leek te zijn aangepast, uitvoerig haar Allemantel voor de Bossche Zoete Moeder toe. Onder toeziend oog van portretten van baronnen en baronessen deed ze de verhalen over de in de mantel verwerkte sok en pyjama van Bossche bisschoppen uit de doeken. Het Duo Questro-Yedigaryan liet met zang en piano in de kapelachtige Wapenzaal proeven aan de ‘Hemelse werkelijkheid’ die met het Ave Maria van Gounod aanzienlijk verder reikte dan de ook vertolkte Armeense muziek van Komitas. ‘De geboorte van Christus’ in witmarmer van het Bossche Sint-Jansaltaar zorgde voor een stemmig kersttafereel.

Na een borrel met blinis (flensjes) en pirotsjki (hartige taart) als slot van het Russisch kerstarrangement keerden de gasten bij bijna volle maan van het winterse kasteel terug naar hun warme woonstede.