Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090111-rien-heeswijkse_ikonen_01.jpg

De iconenverzameling van Willem baron van den Bogaerde van Terbrugge keert na 18 januari weer terug van de Ridderzaal in het drukke Kasteel Heeswijk naar de stille prelaatskapel in het Slotje van de Abdij van Berne, maar het fraai uitgegeven iconenboek blijft verkrijgbaar.  Zie foto's

Rond 1930 verwierf Willem baron van den Bogaerde van Terbrugge circa 35 iconen, afkomstig uit Rusland, Oekraïne en Roemenie. Als Belgisch diplomaat was hij in die tijd gestationeerd in Boekarest, Sofia en Boedapest. Al in 1934 hingen de iconen in de Ridderzaal van het kasteel. Na de Tweede Wereldoorlog kregen ze, na het ‘vermiddeleeuwsen’ van de zaal door de baron, een plek in de raamnissen en bij de nieuw gebouwde schouw. 

Bij notariële acte maakte baron Willem de iconenverzameling in 1947 over aan de Abdij van Berne. Kort na zijn dood in 1974 droeg barones Albertine de iconen over aan de abdij, waar ze sindsdien in de prelaatskapel hangen.

Op 11 januari - een winterse zondag waarop geschaatst werd op de slotgracht - ging iconendeskundige Désirée Krikhaar tijdens twee lezingen in de Wapenzaal aan de hand van dia’s uitvoerig in op de betekenis en achtergrond van de Heeswijkse iconen, die in de 18e en 19e eeuw vervaardigd blijken te zijn. Krikhaar heeft ze stuk voor stuk nauwgezet beschreven in het door Berne-Heeswijk bij de tentoonstelling uitgegeven boek ‘Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde.’ Na de tentoonstelling, die nog tot en met 18 januari te zien is op het kasteel, blijft het fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde Heeswijkse iconenboek - met een inleidend hoofdstuk door emeritus abt Piet Al - te koop in de kasteelwinkel en de Berne Boekhandel.