Een mooie tuin. Waar veel vlinders, vogeltjes en egels in vertoeven, met een grote waterpartij en lange, strakke lanen. Zo ongeveer zag het wensenlijstje van Astrid Rakhorst en haar man Dick eruit toen ze zo'n twintig jaar geleden hun tuin lieten aanleggen. "Het was toen alleen weiland, waar eerst de paarden van onze kinderen liepen. We droomden altijd van een mooie tuin en hebben tuinarchitect Arend-Jan van der Horst een ontwerp laten maken. Daarna is het idee ontstaan om beelden vanuit de Galerie naar de tuin te verplaatsen waardoor een beeldentuin werd gecreeërd."
Inmiddels is het 'paradijs' van de familie Rakhorst in Heeswijk-Dinther bekend als Interart beeldentuin en is zowel nationaal als internationaal een begrip. Dit jaar bestaat de beeldentuin twintig jaar.
Maar ondanks het jubileum, wil Rakhorst niet te veel terugkijken op die afgelopen twintig jaar. "Je moet vooruit kijken, niet achterom. We vieren het jubileum wel, maar we laten vooral zien wat er nog gaat komen."
Want plannen heeft Astrid Rakhorst nog volop. Zo wordt achter de schermen al hard gewerkt aan de realisatie van een nieuw Land Art project, dat bij de eigen helikopterlandingsplaats komt. "Heuvels als aspergebedden vormen een doolhof in het land. Dit labyrint wordt alleen met natuurlijke materialen gemaakt, met veel tijm en andere beplanting in 'tig' verschillende kleuren. En er komt een gedicht in, gemaakt van keramische letters", legt Rakhorst uit. Enthousiast vertelt ze verder: "Het levert veel natuurschoon op. Je moet in de tuin dingen doen die mensen in contact brengen met de natuur, de schoonheid van de natuur laten zien, dat willen we." Het ontwerp voor het Land Art project is gemaakt door Hester Pilz. Zij maakt ook mensenfiguren van wilgentenen: staande figuren die naar de hemel of aarde wijzen. "We wachten nu op goed weer en dan kunnen we aan de slag met het nieuwe project."
Zondag 10 mei gaat Interart weer open voor het publiek. Voor die tijd moet er nog heel wat gedaan worden. "Ik ben zo'n vier weken bezig met het inrichten van de beeldentuin. Daarna ga ik steeds verder verfijnen, de beelden moeten op de juiste plek staan, alles moet kloppen, er moet een harmonie ontstaan tussen natuur en cultuur."
Rakhorst, zelf keramiste en edelsmid, is haar hele leven al bezig met kunst. In het oude gemeentehuis van Heeswijk-Dinther had ze in de jaren tachtig een expositieruimte met schilderijen en beelden. "Ik ben me op een gegeven moment steeds verder gaan verdiepen in kunst. Heb veel reizen gemaakt en veel kunstenaars bezocht." Nog steeds gebruikt Rakhorst met name de periode dat de beeldentuin gesloten is om kunstenaars te bezoeken en veel te reizen. "Ik wil alles zelf zien, selecteer ook zelf de beelden. Wil weten wat voor beelden kunstenaars maken, hoe ze die maken. Het contact met kunstenaars is heel belangrijk, we moeten blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. We zijn belangrijk voor elkaar. Ik wil mooie beelden in de tuin, zij willen ook beelden verkopen."
En dat verkopen gebeurt regelmatig. "Vaak komen mensen hier als ze op zoek zijn naar een beeld voor in hun tuin. Wat ik dan het liefst doe, ook al kost het veel tijd, is bij de mensen thuis gaan kijken. Een beeld moet goed uitkomen en daarvoor moet ik zien waar het komt te staan. Maar voordat ik een beeld uit de beeldentuin verkoop, zorg ik er wel voor dat we er een nieuw beeld voor in de plaats hebben. De tuin moet mooi blijven, van de eerste tot de laatste dag."
Rakhorst werkt met een vaste kring van kunstenaars. "Maar elk jaar komen er wel weer een paar kunstenaars bij. Ieder jaar hebben we een totaal vernieuwde beeldentuin. Niet alleen de tuin moet prachtig zijn, maar ook de nieuwe ideeën van kunstenaars moeten er te zien zijn. En de technieken zijn de laatste jaren erg veranderd. Iets nieuws waar kunstenaars nu mee werken is led-verlichting. Deze zomer zijn in de beeldentuin dan ook objecten te zien met led-verlichting", aldus Rakhorst. "In het prieel (onderdeel van de beeldentuin) hebben wij ook al een led-tafel staan die gevoed wordt door zonnepanelen", zegt Rakhorst, daarbij verwijzend naar haar dochter Anne-Marie, oprichter en directeur van het bedrijf Search, dat zich bezig houdt met duurzaam ontwikkelen. "Wij zijn altijd met duurzaamheid bezig, net zoals Anne-Marie."
Nog elke dag geniet Astrid Rakhorst van haar beeldentuin en van haar werk. "Je moet ook liefde voor je werk hebben om het vol te houden. Zelf moet je de kar trekken, na-apen heeft geen zin, je moet zelf met nieuwe ideeën komen. Wij hebben nu een goed niveau bereikt, maar dat willen we ook wel zo houden."
Bron: Brabants Dagblad, auteur: Edith Verwegen