Na meer dan 60 jaar krijgt zomertheater De Kersouwe een nieuwe publiekstribune. De oude tribune, die is opgebouwd uit betonblokken van hangars uit de Tweede Wereldoorlog afkomstig van de militaire vliegbasis Gilze-Rijen, blijft als fundament fungeren en wordt zo - aan het oog onttrokken - bewaard als oorlogserfgoed en als markant onderdeel van het oorspronkelijke theater uit 1947.
Mannen met helmen, betonnen platen die door de lucht zweven, een tafel met het ‘script’ en bergen bouwmateriaal op en rond het speelplan: de aanleg van de nieuwe tribune in De Kersouwe heeft veel weg van een eigen spectaculaire theaterproductie. Met man en macht wordt gewerkt om ze aan het begin van het nieuwe seizoen in gebruik te kunnen nemen. Te beginnen met een optreden van cabaretier Theo Maassen in juni moeten zo’n 1250 bezoekers wat comfortabeler de openluchtvoorstellingen kunnen bijwonen, 1400 zelfs als de (staan)plaatsen aan de zijkanten worden meegeteld. Ad van Emmerik, Piet-Hein Hezemans en velen met hen binnen en buiten De Kersouwe klaren één van de grootste klussen uit de geschiedenis van het openluchttheater. Geheel in de sfeer van een natuurtheater wordt er door bedrijven in en rond HaDee - Dijkhoff, Nieuwenhuizen-Daandels, Heesakkers Beton, Gaffert en Gedo - fiks in natura gesponsord. De donkergrijze betonnen platen zullen de natuur wel wat terugdringen, maar lijken met hun arduinen uitstraling nu de link te leggen met het markante vaste theaterdecor en het Heeswijks kasteel, dat nog altijd een band heeft met De Kersouwe. De traditie van duurzaam hergebruik die in 1947 begon met betonblokken uit de oorlog wordt in 2009 milieuvriendelijk voortgezet met banken van gerecycled materiaal.
Met de aanleg van de nieuwe tribune is De Kersouwe klaar voor nieuwe historische producties. HaDee en Bernheze kunnen zich met De Kersouwe zo nog lang trotse bezitter noemen van één van de grootste en meest karakteristieke theaters van ons land. Zelfs van een openluchttheater dat met zijn aanleg midden in de natuur, zijn herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en met het romantische decor van HaDee-norbertijn Michiel van Helvert als uniek theatererfgoed op zich al een historische belevenis is