Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090331-rvdk-bernhezer_cultuurprijs__7_.jpgDe gemeentelijke commissie Kunst, heeft voor 2008 de cultuureducatieprijs toegekend aan de Bernhezer Kunst Kring voor hun project ‘’ Afscheid van Ter Weer’’.Op dinsdag 31 maart was de uitreiking. Wethouder Ad Donkers opende de avond met een kleine uitleg hoe ze tot deze keuze zijn gekomen.

Er moet aan een aantal criteria worden voldaan. Het project moet prikkelend en vernieuwend zijn om jongeren te stimuleren om aan culturele activiteiten mee te doen op gebied van theater, muziek, toneel, zang, dans en beeldende kunst. De gemeente wil organisaties en verenigingen uit Bernheze prikkelen om vernieuwende cultuureducatieve projecten samen op te zetten. Dit jaar waren er drie deelnemers om voor de prijs in aanmerking te komen, de museumboerderij, Niet te missen met het ieder jaar terugkerend nazomerfestival en de BKK met het afscheid van Ter Weer.

  

In 2006 is deze prijs van 2500.00 euro toegekend aan kasteel Heeswijk voor de workshop ‘’ Brass Rubbing’’ en er is een bedrag van 250.00 euro toegekend aan musicalgroep Thézinda . In 2007 was de prijs voor kloosterkapel Vorstenbosch voor hun cultureel podium voor jongeren uit Bernheze. In 2008 dus voor Bernhezer Kunst Kring. Marcel van Herpen vertelde enthousiast  wat de BKK zoal doet, zoals; De zin van Bernheze, beroemde schrijvers te gast vragen,gedichtenbundel van volwassenen en kinderen van groep 7 en 8 uitbrengen.Zomaar een greep uit de vele activiteiten van de BKK. 

   

Afscheid van Ter Weer

Het plan was om waardig afscheid te nemen van Ter Weer.
Hilde Mestrom zou de kar trekken en op 3 november startten de eerste voorbereidingen. In al haar onzekerheden dacht ze de eerste dagen;’’ waar ben ik aan begonnen’’, maar deuren gingen voor haar open en  de samenwerking met iedereen was fantastisch.
Allereerst verscheen er een prachtig mozaïek door in alle kamers gekleurde peertjes te draaien, een prachtig gezicht. Uiteindelijk deden zestig kunstenaars uit de regio mee om dit prachtige project tot een succes te maken.
In het weekend van 19 en 20 december 2008  had iedereen de kans om nog eens rond te kijken in Ter Weer en dat deed men dan ook massaal.
In elk kamertje  was iets te zien van onze plaatselijke kunstenaars, bijvoorbeeld foto’s van de bewoner die daar ooit gewoond had, het sokkenkamertje, schilderijen, er werd film gedraaid over de bouw van Ter Weer, er hingen prachtige gedichten, er was zelfs een doodskist met goudvissen en ga zo maar door, te veel om op te noemen.
Buiten was er ook veel te beleven, zoals de balkonscène met slagwerk en koperblazers en toneelstukjes met spelers van de Kersouwe.
Al met al een succesvol project om op terug te kijken waar de BKK heel trots op mag zijn. 
Gedurende de avond was er een doorlopende expositie van kunstenares Jannemeis Snels met prachtige schilderijen van aardewerk mozaïeken.
De avond werd afgesloten met de uitreiking van de prijs en een dankwoord van voorzitter Mathieu Bosch, waarbij hij iedereen bedankte voor hun inzet in wat voor vorm dan ook.  

Tekst :Wilma van Zoggel
Foto’s: Rob van der Kuijl