Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

1239131663npaasfeest.jpgOp maandag 13 april (2e paasdag) brengt Kasteel Heeswijk tijdens het seizoensevenement Lentebloei een tentoonstelling over de feestdagen in het christelijk oosten. In de tentoonstelling is een ruim overzicht aan Russische ikonen te bewonderen, maar het hoofdthema zal De Feestdagen zijn. In het bijzonder het Paasfeest.  

In het Oosten is dit feest het belangrijkste christelijk feest. In de heilige hoek vinden we bij de Russische gelovigen altijd een feestdagen ikoon. Hier staat de afbeelding van de paasikoon centraal en daar omheen de twaalf belangrijkste feesten van het jaar. Bij de oude paasikonen zien we de verlossing (nederdaling). Hier geeft Christus Adam de Pols en verlost met hem alle mensen uit de onderwereld. Bij latere ikonen zien we een dubbel-afbeelding. Dan staat boven de nederdaling een tweede afbeelding van Christus waarbij hij het volk naar de hemel leidt met de goede moordenaar voorop. Jaarlijks wordt de dood van de heilige gevierd. Deze dag wordt ook de feestdag van deze heilige genoemd. Verdriet is immers misplaatst, want christenen waren niet zozeer gestorven als wel ‘vooruitgegaan’.

De jaarlijkse cyclus van feesten in de orthodoxe kerk begint op 1 september. Deze datum werd in 312 vastgelegd tijdens de regering van Constantijn de Grote. 1 september was de eerste dag van het jaar, omdat de schepping van de wereld op die datum plaatsvond in het jaar 5509 voor Christus. De feestdagen kalender ontwikkelde zich in de loop der eeuwen. Simeon Metaphrastes schreef in de tiende eeuw een menologion met alle feesten en heiligen en hun levensbeschrijving. In de orthodoxe traditie staat boven alle feesten het Paasfeest. Dan volgen de twaalf grote feesten: zoals onder andere Geboorte van de Moeder Gods (8 september), Geboorte van Christus (25 december) en Ontslapen van de Moeder Gods   (15 augustus).

 

Entree: € 6 (volwassenen) en € 3 (4 t/m 12 jaar).

Kijk op www.kasteelheeswijk.nl voor meer informatie.