De hard-court tennisbaan van de familie Rakhorst is veranderd in een Art-Court , vertelt Astrid Rakhorst.
Het team van Interart, is tevreden over de weekenden, die zij in dit seizoen op deze plek in hun beeldentuin organiseerden.
Wat racubakken is werd in heldere en toegankelijke taal uitgelegd door de vier keramisten/kunstenaars die hun werkwijze in een workshop presenteerden bij Beeldentuin Interart.
Jef van Kuyk zelf amateurkunstenaar en deel uitmakend van het team van Interart, interviewde daarvoor de kunstenaars, Ida de Roy, Willemijn van der Meer, Hein Severijns en Christiane Zeghers.
Ida de Roy en Willemijn van der Meer, maken gebruik van de techniek van het racubakken. Een kunstwerk wordt eerst door de kunstenaars vormgegeven. Het was prachtig om te zien hoe hopen- en plakjesklei in de handen van de dames veranderden in beeltenissen van b.v. een vrouw van Willemijn en een aap van Ida.
Deze beeltenissen met kleur en glazuur verdwijnen dan in een kleine oven, die tot ruim duizend graden wordt verwarmd. Het racubakken betekent dat na het bakproces door snelle afkoeling de lak en glazuur craqueleert, wat een bijzonder mooi effect geeft aan het kunstobject. We waren er allemaal getuige van!
Hein Severijns en Christiane Zeghers bedienen zich van een andere techniek, namelijk middels een draaischijf maken ze prachtige schalen, kruiken en bekers, niet voor huishoudelijk gebruik, maar als kunstobject. Een lust voor het oog dus!
Hein Severijns werkt met een grondstof, die zich moeilijker dan gewone klei laat draaien. Een soort porselein. Hoewel Hein Severijns prachtige vormen laat zien, vindt hij zelf dat hij in zijn ogen hét ideale kunstwerk nog niet heeft gemaakt.
Christiane Zeghers is geïnspireerd door de regenboogkleuren, die zij doormiddel van kleurstoffen aan de klei toevoegt. Deze regenboog effecten komen dan op kunstige wijze weer in banen terug in door haar gedraaide potten en schalen. Polijsten en daarna bakken versterkt het effect van de kleuren en materiaal.
Dit keramiekweekend van Interart is zeker het bezoeken waard.
Noor Dohmen-Loeffen.