Zaterdag 12 december beginnen de molenaars van de Kilsdonkse Molen met de eerste proefproductie van walnotenolie. Eigenaren van notenbomen worden van harte uitgenodigd om daarvoor een deel van hun notenoogst ter beschikking te stellen.
Het afgelopen jaar hebben de molenaars ervaring opgedaan met het persen van olie uit lijnzaad. De lijnzaadolie is inmiddels voldoende verkrijgbaar in het bezoekerscentrum bij de molen.
Nu is de tijd gekomen om ook ervaring op te doen met de verwerking van andere oliehoudende grondstoffen. Eén van die grondstoffen is de walnoot, die in de omgeving van de Kilsdonkse Molen nog volop groeit en wordt geoogst. Hoewel bekend is dat walnotenolie een smaakmaker kan zijn in tal van gerechten, is over het verwerkingsproces van de walnoot in Nederland weinig bekend. De molenaars zullen dus veel zelf moeten gaan uitproberen. Op 12 december worden de eerste noten onder de grote stenen van de kollergang in de oliemolen gekraakt en zal de eerste walnotenolie uit de slagbank druppelen. Een spannende dag waarbij bezoekers - vanaf elf uur – van harte welkom zijn.
Om het proces van het slaan van walnotenolie niet een eenmalige activiteit te laten zijn is de Kilsdonkse Molen dus op zoek naar noten. Iedereen die in de afgelopen weken walnoten heeft geoogst en nog een voorraad heeft liggen, wordt uitgenodigd om die ter beschikking te stellen aan de molenaars van de Stichting De Kilsdonkse Molen . Daarmee kunt u de stichting steunen in de exploitatie van de molen.
( De noten mogen zowel gepeld als ongepeld aangeleverd worden)
Binnen enkele weken hopen we de walnotenolie dan in de bezoekersruimte te kunnen verkopen.
Omdat ook het slaan van notenolie in Nederland niet of nauwelijks meer voorkomt, maakt de stichting ook op deze manier haar slogan waar: "(her)ontdek de unieke combinatie van de Kilsdonkse Molen".
Algemene informatie over Walnotenolie
Walnotenolie is een plantaardige olie die verkregen wordt uit de olie die van nature in de walnoot zit. Een walnoot is een steenvrucht die groeit aan een boom. Voor de walnotenolie wordt de olie uit de walnoten geperst. Een walnoot bestaat voor 60% uit olie. De olie is helder en donker van kleur. Het is een vrij dure olie, die meestal in kleine flesjes verkrijgbaar is. Ze noemen walnotenolie dan ook wel eens "het geperste goud". Walnotenolie beval maar liefst 58% linolzuur. Dit is erg gezond. Het zorgt voor een positieve invloed op de cholesterolspiegel in het bloed.
Walnotenolie is verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt, in de reform- en natuurwinkel, of gezondheidswinkel. Walnotenolie kan langere tijd worden bewaard. Bewaar de olie goed afgesloten, op een donkere plaats. Zonlicht komt de kwaliteit van de olie niet ten goede. Een koude plaats maakt de olie dik en troebel. De houdbaarheid van walnotenolie is over het algemeen één jaar. Walnotenolie is niet geschikt voor bakken en braden. Het verbrandingspunt van ongeraffineerde walnotenolie ligt bij 160 graden Celsius.
Walnotenolie bevat een hoog gehalte aan de gezonde Omega-3 vetzuren. Walnotenolie levert een gunstige bijdrage aan de goede conditie van de bloedvaten, een goede maagfunctie en darmfunctie. Ook draagt walnotenolie bij aan een goede gemoedstoestand. Dankzij de aanwezigheid van de Omega 3 vetzuren is zij tevens goed voor het concentratievermogen.
Walnotenolie wordt niet alleen gemaakt voor consumptie. De plantaardige olie wordt ook gebruikt om bescherming aan hout te geven. Vooral houten objecten die veel in aanraking komen met voedsel, zoals een houten snijplank, kunnen door het aanbrengen van een aantal lagen walnotenolie een goede beschermlaag krijgen. Walnotenolie wordt ook voor cosmetische doeleinden gebruikt.
Enkele gebruiksvormen van Walnotenolie
Klik op http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/olieen-en-vetten/walnotenolie.html##