Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

arthurOp uitnodiging van de BKK geeft Arthur Japin op woensdag 7 april zijn schrijversgeheimen prijs in Gymnasium Bernrode in Heeswijk. Waar haalt deze topauteur, schrijver van ‘De Overgave’ en winnaar van de NS Publieksprijs 2008, zijn inspiratie vandaan? Wat bezielt hem?

 

Arthur Japin (1956) vertrok na zijn eindexamen gymnasium naar Londen voor een toneelopleiding, maar verruilde zijn loopbaan van acteur voor die van auteur.
Hij schreef diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en tv-scenario’s. In1996 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Magonische verhalen’. Bij het grote publiek brak hij echter door met de roman ‘De zwarte met het witte hart’. Inmiddels heeft Japin bewezen dat zijn kracht ligt in het schrijven van historische romans waarvoor hij zich uitvoerig documenteert. In 2003 verscheen ‘Een schitterend gebrek’, dat het jaar daarop bekroond werd met de Libris literatuurprijs.

De roman ‘De Overgave’, verschenen in 2007, won de NS Publieksprijs. ‘De Overgave’ gaat niet alleen over geschiedenis, verovering, wilskracht, overleven en botsing tussen culturen, maar vooral over onvoorwaardelijke liefde van ouders voor kinderen. In het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen moet hoofdpersoon Sally het machtigste wapen leren hanteren: vergeving.
Eind 2008 werd ‘Zoals dat gaat met wonderen. Dagboeken 2000-2007’ gepubliceerd in de Privé-domeinreeks. In deze dagboeken heeft Arthur Japin genoteerd wat hem bezielt. Die bezieling blijkt hij vooral te vinden in het liefhebben, schrijven en reizen.

Over het geven van lezingen zegt hij: “Ik kan mij tijdens een lezing helemaal open stellen. Bezoekers hebben na afloop vaak het gevoel dat zij mij persoonlijk hebben leren kennen. Lezingen zijn misschien wel het leukste van schrijver zijn, naast het schrijven zelf natuurlijk.”