De wereldberoemde Jeroen Bosch schreef dit onder een van zijn raadselachtige tekeningen in pen en houtskool uit 1505. Hij beeldde een klein bosje kreupelhout en grasland af dat bewoond wordt door een uil, een vos, een groepje vogels en, bizar genoeg, twee afgesneden oren en zeven ogen. Jeroen Bosch presenteert het bos en het veld als een levend organisme.
De tekening is vijfhonderd jaar later de inspiratiebron voor een nieuwe tentoonstelling van dertien hectare.
Voor samensteller Sarah Farrar (Nieuw Zeeland, 1980) leidde de tekening tot de vraag: 'wat ziet en hoort het jonge bos op het terrein van dertien hectare? Wat vinden de oude eiken van de ontwikkelingen in het buitengebied van Bernheze in de afgelopen vijftig jaar?' Ze waren getuige van de ruilverkaveling en zagen steeds nieuwe landbouw technieken toegepast worden. Kleine gemengde boerenbedrijven veranderden onder hun ogen in intensieve veehouderijen waarvan de meesten nu weer (noodgedwongen) verdwenen zijn.
Dit spannende gegeven combineerde de curator met belangrijke eigentijdse thema's als ecologie, duurzaamheid en klimaatverandering. Een met zorg geselecteerde groep kunstenaars vult dit concept op geheel eigen wijze in.
dertien hectare wordt naast de gemeente Bernheze ook ondersteund door de Mondriaan Stichting uit Amsterdam en de provincie Noord-Brabant. Daardoor hebben de organisatoren internationale kunstenaars aan zich kunnen binden. Sommigen exposeren voor de eerste keer in Nederland.
Het idee van de tentoonstelling heeft ook een bijzonder lespakket voor het onderwijs opgeleverd. Duurzaamheid en hergebruik van materialen staat daarin centraal. Ruim 1200 leerlingen uit Bernheze en omgeving zullen daaraan deelnemen en de tentoonstelling bezoeken.
Op zaterdag 29 mei gaat de tentoonstelling open t/m zondag 11 juli.
Voor meer informatie over het programma en openingstijden: www.dertienhectare.nl