Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kastelen_heeswijkNog geen plannen voor aanstaande zondag? Toevallig is het dan Open Monumentendag, georganiseerd vanuit de gemeente Bernheze. De moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Tijdens de Open Monumentendag zet de gemeente graag het binnen zijn gemeentegrenzen gelegen culturele erfgoed in het volle daglicht. Kasteel Heeswijk mag zich daarbij tot de pronkstukken rekenen. Het thema van de Open monumentendag op zondag 12 september a.s., luidt ‘Bernheze in de ban van de 19e eeuw’.

De uitbreidingen die het kasteel in de 19e eeuw heeft gekend, staan vandaag extra in de belangstelling. Denk bijvoorbeeld aan de Wapenzaal, de galerij en de IJzertoren. Het Sint Willebrordusgilde uit Heeswijk treedt op als gastheer en verzorgt op de binnenplaatsen verschillende spectaculaire demonstraties, o.a. vendelzwaaien, bazuinblazen en kruisboogschieten.

De Ridderzaal herbergt deze middag een compacte en originele tentoonstelling omtrent de relatie tussen Kasteel Heeswijk en het gildewezen, zoals die al jarenlang warm wordt onderhouden. Brasserie het Koetshuis is geopend en er zijn rondleidingen door het kasteelmuseum.
De Open Monumentendag duurt van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.