Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Goddelijk_VarkenGoddelijk Varken, de documentaire film van Hans Dortmans, gaat 28 september in première tijdens het Nederlands Film Festival. Met filmmuziek van De Kift.
Hans Dortmans (Heeswijk-Dinther, 1961) groeide op te midden van de varkensboeren. Zijn vader werkte als consulent voor de Brabantse varkenshouderij.

 Internationaal heeft de film grote belangstelling getrokken: Goddelijk Varken ging in wereldpremière op het Full Frame festival in de VS en is tevens genomineerd voor beste korte documentaire op het Taiwan International Documentary Festival in oktober. Op de website www.pvhfilm.nl\goddelijkvarken zijn de reacties van de internationale pers te vinden.      

 De documentaire volgt het varken Dorus tijdens zijn tweede levensjaar. Dorus heeft een goed leven op het erf van scharrelslager Gerard Zwetsloot. Gerard verkeert namelijk in de stellige overtuiging dat het vlees van een gelukkig varken beter smaakt dan dat van een treurig varken. En dus voedt hij elke twee jaar een eigen varken op, in zijn achtertuin. Door hun gezamenlijke wandelingen wordt Dorus zelfs een lokale beroemdheid. Maar aan het eind van zijn tweede jaar, komt Gerard voor een moeilijke keuze te staan: is de liefde voor het beest sterker dan de liefde voor het vlees?

De documentaire toont Gerards gemengde gevoelens jegens Dorus. Die beelden worden afgewisseld met interviews met mensen die verschillende relaties met varkens en hun vlees hebben. Zo is daar Dafne Westerhof, van het Beloofde Varkensland, waar twee van Gerards eerdere varkens genieten van hun levenswinter. Zal ook Dorus daar terecht komen of zal hij als worst en ham eindigen?

De film is een ode aan het varken én aan het slagersambacht en laat zien hoe gecompliceerd en persoonlijk onze relatie met ons voedsel kan zijn.

 De film is een persoonlijke zoektocht naar de haat-liefde verhouding met het varken. Ook de ouders van Hans – Frans en Margo Dortmans uit Dinther - hebben een rol in de film. Zij vertellen en laten zien hoe de slacht er op de boerderij aan toe ging. “Een rijkdom was dat!” Ondertussen bedienen ze met vakkundige handen de worstmachine waarmee ze zelf braadworst maken.

                                                        

De film wordt maandag 4 oktober, Werelddierendag, om 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2.

 

Goddelijk Varken is een productie van Pieter van Huystee Film in

co productie met de NTR.