Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

101003_KinderboekenweekVan woensdag 6 t/m zaterdag 16 oktober vindt de jaarlijkse kinderboekenweek plaats. Doel van de kinderboekenweek is zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken voor lezen. Alle reden voor bibliotheken om van de Kinderboekenweek 2010 een geweldig feest te maken. Dit jaar is het motto ‘De Grote TekenTentoonstelling – beeldtaal in kinderboeken’.

Tien dagen lang staat in de Maaslandse bibliotheken alles in het teken van illustraties.

Al vanaf dat er kinderboeken op de markt verschijnen staan er illustraties in kinderboeken. Zij spelen een belangrijke rol: tekeningen geven vaak een extra toevoeging aan de tekst, stimuleren de fantasie of vertellen zelf het verhaal. Meestal is er een nauwe samenwerking tussen een auteur en een illustrator. Veel boekfiguren hebben via illustraties hun bekendheid gekregen. Voorbeelden zijn Kikker, Dolfje Weerwolfje, Pippi Langkous, Jip en Janneke en Suske en Wiske. Tijdens de kinderboekenweek zal er niet alleen aandacht besteed worden aan illustraties in prentenboeken en kinderboeken, maar ook aan stripverhalen en graphic novels.

BasisBibliotheek Maasland, dat wil zeggen de bibliotheken in  Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Maasdonk, Nistelrode, Oss, Ravenstein, Schaijk en Zeeland, besteedt van 6 tot en met 16 oktober a.s. uitgebreid aandacht aan dit thema. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld workshops tekenen en striptekenen, eierkoekillustraties maken, tekenen met illustratoren Paula Gerritsen en Ingrid Friesen, activiteiten rondom het boek Keepvogel, een voorstelling van poppentheater Drames en er wordt natuurlijk ook  voorgelezen.In de Groene Engel in Oss is er op woensdag 13 oktober een voorstelling van theatergoep Opslag voor Cacao. In deze voorstelling krijgt de Koningin een cadeau: een schilderij waar ze zelf op staat. Prinses Maupje moet plechtig beloven niet aan het schilderij te komen en zich netjes te gedragen. Maar dat blijkt nogal lastig te zijn voor de prinses.

Al met al wordt de kinderboekenweek een groot spektakel!

Bekroningen

In alle bibliotheken zijn de bekroonde boeken te bekijken. De Zilveren Griffels zijn dit jaar toegekend aan Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak (Querido), Aadje Piraatje van Marjet Huiberts (Gottmer), Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven (Querido), Voordat jij er was van Daan Remmerts de Vries (Querido), Ziek van Gideon Samson (Leopold), Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat), Hou van mij van Ted van Lieshout (Leopold), Fluit zoals je bent van Edward van de Vendel (Querido), De parel en de draak van Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop (KIT), Wild verliefd van Ditte Merle (The House of Books).

De Gouden Griffel (één van de zilveren Griffels) wordt dinsdagavond 5 oktober bekend gemaakt. Het Gouden Penseel 2009, de jaarlijkse prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek, is toegekend aan Marije en Ronald Tolman voor hun tekeningen in het boek De boomhut (Lemniscaat).

Basisscholen
In samenwerking met de basisscholen wordt elke Maaslandse bibliotheek in de maand oktober gevuld met vrolijke knutselwerken. Veel basisscholen doen mee aan het project ‘De Grote TekenTentoonstelling’. Op de scholen worden in elke groep (fragmenten uit) verhalen en gedichten rondom het thema illustraties voorgelezen. De leerlingen voeren bijbehorende knutselopdrachten uit. De resultaten van de knutselwerken worden in de maand oktober gepresenteerd in de plaatselijke bibliotheken en zijn tijdens openingstijden te bekijken.

In de gemeente Maasdonk worden knutselwerken tentoongesteld in de deelnemende basisscholen.

Meer informatie over de activiteiten in de Kinderboekenweek is verkrijgbaar op de jeugdafdelingen van de bibliotheken in Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Nistelrode, Oss, Ravenstein, Schaijk en Zeeland en op de website www.bibliotheekmaasland.nl.