Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

101121_Ander_SpoorHalf september 2010 is de debuutroman van de geboren Loosbroekse Ingrid Dobbelsteijn-Roefs uitgekomen. Een thriller onder de naam 'Ander Spoor', die zich geheel ‘bij ons om de hoek’ afspeelt. Een kijkje achter de schermen bij deze nieuwkomer in schrijversland.

Vertel eens wat over jezelf?
‘Op 10 oktober 1969 stond mijn wieg aan de Dorpsstraat in Loosbroek. Ik ging in Veghel naar school. Ik sportte bij de turn-, zwem- en hockeyclub hier in Heeswijk-Dinther. In september 1987 ging ik als student op kamers. Na een hoop omzwervingen in binnen- en buitenland kwam ik in 1994 weer terug in Brabant om in ’s-Hertogenbosch te gaan wonen. Inmiddels woon ik met mijn man Frank en zoon Pieter in Engelen, ten noordwesten van de stad. De laatste elf jaar, tot 31 december 2009, heb ik een eigen tekstbureau gehad: Intotum. Dat heb ik per 1 januari van dit jaar overgedragen aan een collega-onderneemster uit Uden om me helemaal te kunnen gaan richten op het schrijven van boeken.’

En, hoe voelt dat nu, schrijfster zijn?
‘Geweldig! Het moment dat ik die doos met de eerste boeken openmaakte was bijna magisch. Zo zit je maanden te zwoegen op die bijna 72.000 woorden en zo houd je een echt boek in je hand. Van jezelf! Ja, dat was toch echt wel een droom die uitkwam.’

Hoe kwam je ertoe die droom na te gaan jagen?
‘Na elf jaar hetzelfde werk voor veelal dezelfde klanten, was ik toe aan iets wat ik nog niet kon. Een uitdaging, zo je wilt. En oei... wat bleek het schrijven van een boek daar goed voor te zijn! Een spannende verhaallijn bedenken die ook nog eens sluitend is, personages creëren tot aannemelijke mensen, dialogen schrijven die - ook als je ze hardop leest - aandoen als ‘gewone mensentaal’... alles maar dan ook álles was moeilijk. En daarmee precies wat ik wilde!’

Ander spoor, het verhaal
Op de flaptekst staat: Chrystianne stelt vast dat haar leven op een voortschrijdend afbraakproject lijkt. Haar echtgenoot Sander is een onbereikbare streber in upperclass geworden, waar haar ‘vertederend eenvoudige afkomst’ ernstig misstaat... Haar kinderen lijken tot haar verdriet een groeiende hekel aan haar te hebben. Zelfs haar gloednieuwe vriendinnenclubje bij de Openbare Golfclub leidt enkel tot teleurstellingen. En hoe harder zij probeert aan ieders verwachtingen te voldoen, hoe meer zij het verleert zichzelf te zijn.
Gelukkig zijn er ook nog Astrid, de vrouw bij wie ze wél vriendschap vindt en Michiel, haar geheime zielsverwant. Maar wat hebben zij te maken met haar abrupte levenseinde?

Hoe zijn de reacties?
‘Beter dan ik had durven hopen. Bijna alle reacties (zie ook bol.com en bruna.nl) komen op hetzelfde neer: leest als een trein, kon het niet meer wegleggen, wilde echt weten hoe het afliep, herkenbare situaties en gevoelens, sterke dialogen. Tja, en dat wil je als debutant natuurlijk graag horen... Een terugkerend punt van kritiek is wel het kopje waaronder het is uitgegeven. Men verwacht bij ‘thriller’ blijkbaar een misdaadroman met aanwijzingen en opsporing en zo. Maar dat is 'Ander spoor' niet. Veel lezers (overigens veelal vrouwen) beoordelen het meer als een onderhuids spannend drama. En daar kan ik wel inkomen.

Waar kunnen mensen het boek kopen?
'Ander spoor' is te koop bij Boekhandel Paperpoint (Sint Servatiusstraat 52a). Ook is het te bestellen via mijn eigen site (www.ingrid-d-roefs.nl/boekenplank.php) en alle reguliere of on-line boekhandels (isbn: 978-90-484-1473-4). Het boek kost € 18,95 en telt 244 pagina’s.