Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120504De_Engel_van_TerWeerOp het terrein van het voormalige verzorgingstehuis Ter Weer, verrijst
binnenkort een zes meter hoge Engel, als symbool voor transformatie en vergankelijkheid, en als
eerbetoon aan het inmiddels gesloopte gebouw en haar bewoners. De Engel van Ter Weer is een
initiatief van kunstenares Hilde Mestrom. Woensdagavond 16 mei, de avond voor Hemelvaart, is de
openingsmanifestatie die voor iedereen vrij toegankelijk is.

Verzorgingstehuis

In december 2008 stond het verzorgingstehuis leeg en op het punt gesloopt te worden. Onder de
titel “Nog 1x Ter Weer” vond er een grote kunstmanifestatie in het gebouw plaats. Kunstenaars
en publiek namen op deze manier afscheid van het gebouw, waarmee vele inwoners van Heeswijk-Dinther een emotionele band hadden. Hilde Mestrom coördinerende indertijd deze kunstmanifestatie, en kwam toen op het idee hier nog eens een grote Engel neer te zetten: “het was voor mij een emotionele ervaring, een dubbel afscheid. Afscheid van het gebouw en de mensen die er gewoond hadden, maar ook afscheid van een mooi kunstproject waar ik met veel plezier aan had
gewerkt. Op dat moment ontstond bij mij het idee hier een Engel te plaatsen, een Engel bekleed met oude vitrages die de bewoners in het gebouw hadden achtergelaten, en die ik inmiddels had verzameld”.

Vergankelijkheid

Nu, drie jaar later, is het zover: de Engel verrijst op het nog steeds braakliggende terrein aan Plein 1969 in Heeswijk Dinther. Gemaakt van sloophout, en omwikkeld met oude vitrages. Het is een tijdelijk beeld dat in ieder geval een jaar blijft staan, totdat het terrein weer bebouwd zal worden. Weer en wind zullen hun invloed laten gelden op het beeld, waardoor de symboliek van vergankelijkheid en transformatie benadrukt wordt.

Opening

Woensdagavond 16 mei wordt het beeld onthuld met een openingsmanifestatie. Ad van Schijndel en Charles Steijger dragen hun gedichten voor, speciaal geschreven voor “De Engel van Ter Weer”.
De “laatste bewoonster van Ter Weer”, gespeeld door Ans Sparidans, gaat een gesprek aan met de Engel. Labodelectre componeerde voor deze gelegenheid een muziek- en lichtspel en de spelersgroep van de theaterproductie “Oorsprong” zorgen voor koorzang. Wethouder Ad Donkers verricht de opening.

Het programma start om 21.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur, en is vrij toegankelijk. Want “de Engel van Ter Weer” is er immers voor iedereen….

{youtube} ULtwV2eAJk4{/youtube}

http://www.youtube.com/watch?v=ULtwV2eAJk4&feature=player_embedded#!

http://www.youtube.com/watch?v=wGMXLRN3czc