Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

politielogo thumbEen politieagent moet worden vervolgd voor een schot in het been van een inbreker in 2012 in Heeswijk-Dinther. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dit bepaald na de klacht die de inbreker indiende tegen de beslissing om de agent niet te vervolgen.

 

De inbreker werd destijds betrapt bij een inbraak in Heeswijk-Dinther. Daarbij werd hij door de agent in zijn bovenbeen geschoten.

'Niet duidelijk of vuurwapen nodig was'
Het hof concludeert dat de agent heeft geschoten om de vluchtende inbreker aan te houden zonder dat er gevaar voor hem of anderen was. Het is niet zonder meer duidelijk dat de agent zijn vuurwapen had mogen gebruiken, aldus de rechter. De politieman moet worden vervolgd voor poging tot doodslag, luidt de beslissing. 

Het politiekorps erkende eerder dat de agent onrechtmatig heeft geschoten, maar dat hij dat niet kon weten omdat de ambtsinstructie onduidelijk was. De hoofdofficier van justitie besloot de politieman niet te vervolgen, maar adviseerde het politiekorps wel om een disciplinaire straf op te leggen

 

Onvoldoende op de hoogte
Volgens de minister  was de agent die het schot had gelost, onvoldoende op de hoogte van de toelichting die bij deze ambtsinstructie hoort. Op grond daarvan zou de agent zich voor de rechter met succes kunnen beroepen op 'dwaling', zo oordeelde de hoofdofficier van justitie en de toenmalige korpsleiding.

'Betrokken agent is dan ook niet vervolgd of gestraft', aldus minister Opstelten op de Kamervragen. Dit was begin februari juist de reden voor de advocaat van de inbreker om een klacht in te dienen. 'Een agent die de ambtsinstructie aan de laars lapt komt daar kennelijk mee weg', zei raadsman Ivo van de Bergh toen.

Schot in het been
De man werd in april betrapt bij een inbraak in Heeswijk. Toen hij over een schutting probeerde te klimmenschoot de agent hem in het been.

Vanwege het schietgeweld legde de rechtbank aan de inbreker een lagere straf op dan geëist. De inbreker heeft zijn celstraf uitgezeten. Hij herstelt nog steeds van het schot in zijn been, aldus de advocaat.

Bron: Site Omroep Brabant