Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

politielogoIedereen weet wel dat het alarmnummer 112 gebeld moet worden bij levensbedreigende situaties. Minder bekend is dat het alarmnummer ook gebeld mag worden als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op heterdaad. Bel dan ook 112, want ook dán telt elke seconde! De politie kan met uw informatie sneller in actie komen en daarmee vergroten we de pakkans. De meeste aanhoudingen vinden namelijk plaats op heterdaad en vaak na meldingen van burgers.

Wanneer belt u 112?
In principe kunt u de volgende spoedsituaties aanhouden, waarin u altijd 112 belt:
- als iemand gewond of in levensgevaar is (mens of dier);
- acute gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid;
- u bent zojuist slachtoffer geworden van een misdrijf;
- u bent getuige van een misdrijf;
- verdachte situaties (bijvoorbeeld: u ziet personen een televisie uit het huis van uw buren dragen, terwijl zij op vakantie zijn en u vertrouwt het niet.).

Wanneer belt u met 0900-8844?
In principe belt u met 0900-8844 voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan. Op dit telefoonnummer kunt u ook terecht voor informatie en advies. Mocht de centralist uw situatie toch beschouwen als een 112-melding, dan wordt u doorgezet naar de desbetreffende hulpdienst.

Anoniem blijven?
Mensen voelen vaak wel aan dat een situatie verdacht is, maar durven daar niet altijd op te reageren. Wilt u anoniem blijven, dan belt u met 0800-7000. U kunt dan toch uw informatie met ons delen, zonder dat u zichzelf bekend hoeft te maken.

112 of 0900-8844? Enkele praktijkvoorbeelden
Voorbeeld: u zit tv te kijken en ziet dat er bij uw overburen ingebroken wordt. Dit is een verdachte situatie, namelijk een inbraak op heterdaad. U bent getuige van een misdrijf in uitvoering en daarom belt u 112. U wordt doorverbonden met de politie.

Voorbeeld: u bent op vakantie geweest en komt thuis. Bij thuiskomst ontdekt u dat er is ingebroken. Omdat er geen sprake meer is van een heterdaadsituatie, belt u met 0900-8844. De centralist zal u de benodigde informatie geven en samen met u bekijken wat er moet gebeuren.

Voorbeeld: u ziet twee donker geklede mannen wegrennen bij een tankstation. U voelt dat er iets niet klopt. U belt 112 omdat er sprake is van een verdachte situatie. Mogelijk bent u getuige van een overval. U wordt doorverbonden met de politie.

Voorbeeld: u leest in de krant dat er een tankstation is overvallen. Toevallig reed u rond het tijdstip van de overval net langs dat tankstation. U zag toen twee mannen weglopen en denkt nu dat het wellicht verband houdt met de overval. Omdat er geen sprake meer is van een heterdaadsituatie, belt u met 0900-8844.

Voorbeeld: u zit tv te kijken en u ziet buiten een man lopen. Hij heeft erg veel aandacht voor auto's, die bij u in de straat staan geparkeerd. Hij kijkt in de voertuigen en voelt aan de portieren. U voelt: hier klopt iets niet. U belt 112 omdat hier sprake is van een verdachte situatie. Mogelijk is hier sprake van een auto-inbreker. U wordt doorverboden met de politie.

Voorbeeld: u zit tv te kijken en kan het apparaat bijna niet verstaan omdat uw buren de muziek wel heel erg hard hebben aan staan. Heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Als overleg met uw buren niet helpt, kunt u de politie via 0900-8844 bellen.

Voorbeeld: u heeft het vermoeden dat er in een pand bij u in de straat een hennepkwekerij zit. Bijvoorbeeld omdat het helemaal dichtgetimmerd is, het pand niet bewoond is en er in en rondom het pand activiteit is op rare tijdstippen, zoals laat op de avond en 's nachts. U kunt 0900- 8844 bellen om uw informatie door te geven. Hierop kan de politie een onderzoek starten.