Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bromfietscontroleDe afgelopen maanden heeft de politie Schijndel, in nauwe samenwerking met de Brede Welzijnsinstelling (BWI) het Palet en het jongerenwerk, een bromfietsproject gedraaid dat als doel had de veiligheid van brom- en snorfietsen te vergroten. En met succes! Wij willen u graag deelgenoot maken van de resultaten van dit project en nodigen u daarom uit voor een persbijeenkomst.

 

Het project
Veel jongeren vinden het leuk om aan hun bromfiets te sleutelen. Helaas komt die sleuteldrift de verkeersveiligheid niet altijd ten goede. Daar wilden wij verandering in brengen! In Schijndel werden in de maanden december tot maart jeugdigen in de gelegenheid gesteld hun bromfiets vrijwillig te laten keuren. Zaken die niet aan de wettelijke eisen voldeden konden ze zelf, met de hulp van een professionele monteur, in een volledig ingerichte garage verhelpen. Het gebruik van de garage was gratis. Eventuele materiaalkosten konden tegen kostprijs worden gekocht. De jongeren konden op twee dagen in de week terecht. Bij aanvang van het project werd daarvoor de aandacht gevraagd in de lokale media en ook het Elde-college was erbij betrokken.

Rol politie
De jeugdagenten van het team Schijndel waren nauw betrokken bij het project. Daarbij surveilleerde elke 'sleuteldag' een motoragent in de gemeente. Hij bracht bromfietsers naar de garage en liet de voertuigen keuren. In totaal werden 200 à 250 bromfietsen gecontroleerd.

In de garage stond ook een rollentestbank. De eigenaren van bromfietsen waar iets niet aan klopte, kregen een week de tijd dit in orde te maken. Ook voor hen was de garage beschikbaar onder dezelfde voorwaarden. Als het mankement niet was verholpen, volgde alsnog proces-verbaal.

Resultaat
Enthousiaste en tevreden jongeren, ouders, vrijwilligers en politiemensen is het beste resultaat dat je kunt halen. Het was zo succesvol dat het project in het najaar een vervolg krijgt!