Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

politieHet terugdringen van het aantal woninginbraken in de gemeenten Bernheze en Maasdonk heeft een hoge prioriteit bij zowel de gemeenten als de politie. Op deze pagina besteden we aandacht aan de woninginbraken, vooral met het oog op de vakanties die voor de deur staan. Ook stellen wij graag de wijkagenten van de politie aan u voor.
Tips om uw woning te beveiligen
Een vreemde snuffelt in uw huis in uw eigendommen, gaat er met uw spullen vandoor en laat een spoor van vernielingen achter. Een woninginbraak heeft een grote impact op uw leven. Vaak zijn het gelegenheidsinbrekers, op zoek naar zwakke plekken van een woning. Geef hen geen kans en bescherm uw huis én uw spullen. Om inbrekers minder kans te geven, is het belangrijk dat uw woning goed beveiligd is. Hoe lastiger u het inbrekers maakt om uw woning binnen te dringen, hoe groter de kans dat ze het snel opgeven.

Onderstaand een aantal tips.

Ramen en deuren
Vaak zijn eenvoudige aanpassingen aan ramen en deuren voldoende om het inbrekers moeilijk te maken. Goed hang- en sluitwerk is voorzien van een keurmerk van de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG) met, heel belangrijk, het ®-teken. Sloten  met dit keurmerk hebben één, twee of drie sterren. Een slot met twee of drie sterren is zo stevig dat het een inbreker zeker drie minuten kost om het te forceren. Dat is voor een inbreker vaak te lang. Voordeuren, achterdeuren, ramen, schuifpuien en garagedeuren die voorzien zijn van sloten met het SKG-keurmerk, houden in 90 procent van de gevallen inbrekers buiten de deur.

Denk ook aan het veiligheidsbeslag, sluitkom en scharnieren. Dit is nodig om te voorkomen dat inbrekers het cilinderslot en de deur van buiten kunnen verwijderen of vernielen. Zorg ook dat bereikbare ramen en deuren op de bovenverdieping zijn voorzien van beveiligd hang- en sluitwerk.

Brandveiligheid
Een goed beveiligde woning heeft soms als gevolg dat u meer tijd nodig heeft om uw huis te verlaten bij bijvoorbeeld brand. Plaats daarom op elke verdieping een rookmelder, die u tijdig waarschuwt. Zorg daarnaast dat u een blusdeken en een goed functionerende brandblusser bij de hand heeft.

Verlichting
Zorg voor goede buitenverlichting bij alle vanaf de openbare weg bereikbare en zichtbare deuren. Dit houdt inbrekers op afstand. Een buitenlamp die automatisch aanspringt als de avond invalt, is ideaal. Een andere optie is een buitenlamp met een infrarood bewegingsmelder. Inbrekers houden niet van deze schrikverlichting. Om te voorkomen dat inbrekers een bewegingsmelder onklaar maken, is het verstandig de verlichting op ongeveer drie meter hoogte te plaatsen. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u zien of u de deur veilig kunt openen.

Begroeiing
Inbrekers hebben het vaak gemunt op woningen met dichtbegroeide tuinen, die hen aan het zicht van de omgeving onttrekken. Snoei daarom regelmatig de heg en houd struiken klein.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u uw woning optimaal beveiligen tegen woninginbraak. Wanneer uw woning aan de eisen van dit keurmerk voldoet, ontvangt u een certificaat. Hiermee kunt u korting op uw inboedelverzekering krijgen. Daarnaast neemt het risico op een inbraak met 95 procent af. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen op www.politiekeurmerk.nl.

Alarmsysteem
Een alarmsysteem blijkt in de praktijk een goede manier om inbrekers af te schrikken. Een alarmsysteem alleen houdt inbrekers
niet buiten de deur, maar zorgt er wel voor dat hun actie niet onopgemerkt voorbijgaat en er dus ingegrepen kan worden. Veilig op vakantie De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken, waarvan de bewoners langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen continu gesloten, nooit een lampje aan. Het huis een bewoonde indruk geven is dus het advies.

- Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.
- Vraag aan de buren of zij hun auto af en toe op uw oprit parkeren.
- Vraag aan een familielid of hij of zij een paar dagen in uw huis wil zitten. Breng uw kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.
- Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
- Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
- Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.
- Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.
- Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.

- Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar u op vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vliegnummers van vertrek. Geef merk, type en kenteken van uw auto op.

- Maak geen melding op onder andere Twitter, Hyves, Facebook of op uw weblog dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan.
Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

- Gebruik op social media zoals Twitter, Hyves en dergelijke niet uw volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting. Controleer uw profielen en bekijk ook op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals naam, adres en telefoonnummer van uzelf is terug te vinden. Verwijder uw
persoonlijke informatie.

- Als de caravan wordt ingeladen, doe dat dan op een parkeerplaats dichtbij huis, niet op de oprit. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe projecten uit te zoeken. Een caravan ergens anders inpakken, brengt de dief allicht in de war.

Wist u dat…
- Tijdens de carnavalsdagen, vakanties en de wintermaanden de meeste inbraken worden gepleegd.
- Inbrekers in een aantal gevallen via de bovenverdieping een woning binnen komen.
- Als het inbrekers niet lukt om binnen drie minuten een weg naar binnen te vinden, ze het meestal opgeven.
- De meeste inbrekers gepakt worden doordat mensen de moeite nemen om de politie te bellen.
- De politie extra controles en toezicht houdt in de regio.