Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

politielogoIedereen weet wel dat het alarmnummer 112 gebeld moet worden bij levensbe-dreigende situaties. Minder bekend is dat het alarmnummer ook gebeld moet worden als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op het moment dat het gebeurt.   Bel dan meteen 112, want ook dán telt elke seconde! De politie kan met uw informatie sneller in actie komen en daarmee vergroten we de pakkans.

 

Wist u dat

- 80 % van onze aanhoudingen zijn op heterdaad, dus direct na het plegen van het misdrijf

- we in meer dan 50 % afhankelijk zijn van meldingen van burgers, u dus

- dat u ons maar één van de negen keer belt als u een misdrijf ontdekt of bij een verdachte situatie

 

Wanneer belt u 112?

U belt in de volgende spoedsituaties altijd 112:

- als iemand gewond of in levensgevaar is (mens of dier);

- acute gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid;

- u bent zojuist slachtoffer geworden van een misdrijf;

- u bent getuige van een misdrijf;

- verdachte situaties (bijvoorbeeld: u ziet personen een televisie uit het huis van uw buren dragen, terwijl zij op vakantie zijn)

 

Wanneer belt u met 0900-8844?

U belt met 0900-8844 voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan. Op dit telefoonnummer kunt u ook terecht voor informatie en advies. Mocht de medewerker van het callcenter uw situatie toch beschouwen als een 112-melding, dan wordt u doorgezet naar de desbetreffende hulpdienst.

 

Anoniem blijven?

Mensen voelen vaak wel aan dat een situatie verdacht is, maar durven daar niet altijd op te reageren. Wilt u anoniem blijven, dan belt u met 0800-7000 van de Stichting M. U kunt dan toch uw informatie met ons delen, zonder dat u zichzelf bekend wilt maken.

 

112 of 0900-8844? Enkele praktijkvoorbeelden

Voorbeeld: u zit tv te kijken en ziet dat er bij uw overburen ingebroken wordt. Dit is een verdachte situatie, namelijk een inbraak op heterdaad. U bent getuige van een misdrijf in uitvoering en daarom belt u 112. U wordt doorverbonden met de politie.

 

Voorbeeld: u bent op vakantie geweest en komt thuis. U ontdekt dat er is ingebroken. Omdat  de daders al langer weg zijn belt u met 0900-8844. De centralist zal u de benodigde informatie geven en samen met u bekijken wat er moet gebeuren.

 

Voorbeeld: u ziet twee gemaskerde mannen wegrennen bij een tankstation. U voelt dat er iets niet klopt. U belt 112 omdat u mogelijk getuige van een overval bent. U wordt doorverbonden met de politie.

 

Voorbeeld: u leest in de krant dat er een tankstation is overvallen. Toevallig reed u rond het tijdstip van de overval net langs dat tankstation. U zag toen twee mannen weglopen en denkt nu dat het wellicht verband houdt met de overval. Omdat er geen sprake meer is van een heterdaadsituatie, belt u met 0900-8844. 

 

Voorbeeld: u zit tv te kijken en u ziet buiten een man lopen. Hij heeft erg veel aandacht voor auto's, die bij u in de straat staan geparkeerd. Hij kijkt in de voertuigen en voelt aan de portieren. U belt 112 omdat hier sprake is van een verdachte situatie. Hij kan auto's aan het open breken zijn. U wordt doorverboden met de politie die snel in actie kan komen.

 

Voorbeeld: u zit tv te kijken en kan het apparaat bijna niet verstaan omdat uw buren de muziek wel heel erg hard hebben aan staan. Heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Als overleg met uw buren niet helpt, belt u 0900-8844.

 

Voorbeeld: u heeft het vermoeden dat er in een woning of bedrijf bij u in de straat een hennepkwekerij zit. Bijvoorbeeld omdat het helemaal dichtgetimmerd is, het niet bewoond is en er op vreemde tijdstippen mensen in en uit lopen. U belt 0900-8844 om uw informatie door te geven. De politie kan dan een onderzoek starten. 

 

//////////////////////

 

 

Voor meer informatie:

Hanny Beerens en Eric Passchier

Doorkiesnummer: 073 - 6991911

Internetadres: www.politie.nl/brabant-noord