Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

duurzame energieEen aantal initiatiefnemers uit Bernheze gaan een lokale duurzame energiecoöperatie (LDEC) oprichten: Bernhezer Energie. Hierbij vormen inwoners van de gemeente zelf een coöperatie. Een nieuw concept voor de gemeente Bernheze dat elders in Nederland ook in diverse gemeenten gestalte krijgt. Er is een werkbestuur waarvan Peer Verkuijlen, Richard Roefs en Christianne Derikx deel uitmaken. In totaal zitten er nu ongeveer 15 enthousiaste ondernemers en particulieren in de initiatiefgroep. De gemeente Bernheze en ook de Rabobank zijn ook vertegenwoordigd en ondersteunen het initiatief. Op woensdag 19 september is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden in Lunenburg te Loosbroek.

Duurzame energie

Wanneer energie steeds duurder wordt en fossiele bronnen opraken kan lokaal duurzaam produceren een oplossing bieden. De coöperatie koopt lokaal gezamenlijk groene energie in bij een energieleverancier. Door de gezamenlijke inkoop worden er schaalvoordelen behaald en wordt de energie goedkoper. Deze schaalvoordelen kan de coöperatie investeren in het lokaal opwekken van duurzame energie. Op termijn wil de energiecoöperatie zelfvoorzienend zijn.

De belangrijkste doelen zijn om meer gebruik te maken van duurzame energie, meer bewustwording en vooral ook energie betaalbaar houden. De initiatiefnemers willen af van de afhankelijkheid en ondoorzichtige handelswijze van de grote energiemaatschappijen.

Duurzame of hernieuwbare energie is energie die afkomstig is uit bronnen die niet op kunnen raken, zoals zonlicht, aardwarmte, waterkracht of windkracht. Deze bronnen hebben het grote voordeel dat ze minder negatieve gevolgen op het milieu hebben, doordat er geen of minder uitstoot van CO2 is. Er zijn tal van technieken beschikbaar om duurzame energie op te wekken. Deze technieken, zoals zonnepanelen en mestvergisting zijn in Bernheze goed toe te passen.

Een Energiecoöperatie: hoe werkt dat?

Het idee van een coöperatie is bekend geworden door de Rabobank. In een coöperatievorm maakt zij gebruik van de lokale kracht van de samenleving. Door de gezamenlijkheid van een coöperatie, worden  lokale mogelijkheden vergroot en schaalvoordelen behaald. Door lid te worden van de coöperatie kan men bij deze coöperatie energie afnemen. Er zijn in de energiecoöperatie ook enkele functies beschikbaar, bijvoorbeeld in het bestuur. Naast de lokale variant van de coöperatie is er landelijk een organisatie die alles weet van duurzame energie, van contracten met energiemaatschappijen en van coöperatievormen. Hierop kan de lokale energiecoöperatie steeds terugvallen.

 

 

 

Interesse om lid te worden?

Men kan zich melden als belangstellende voor de nog op te richten Bernhezer Energie Coöperatie. U legt zich nergens aan vast, maar wordt wel betrokken in het verdere traject. Hierna kiest u zelf of en hoe u mee wilt doen. Voor nadere informatie en aanmelding bent u van harte welkom op woensdagavond 19 september in Lunenburg, Loosbroek. Aanvang 19.30 uur.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Voor nadere informatie: Gemeente Bernheze, Caroline van Dullemen, 0412-459194

De initiatiegroep bestaat uit: Peer Verkuijlen, Joep Kok,Geertje van der Stappen, Jos van de Hurk, Hans van der Pas, Herman Krol, Christianne Derikx, Anthony van Bakel, Richard Roefs, Toine van der Heijden, Dick Rakhorst, Marti Thijssen en Wim van Lith