Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Energie

becoAls het aan BECO ligt, krijgen de inwoners van Bernheze in 2015 een eigen energiebedrijf. "Helemaal van ons, echt onafhankelijk, helemaal vóór ons en eerlijke groene stroom", dat is wat BECO wil, "ons eigen energiebedrijf". Op 16 oktober om 20.00 uur bij Kerkzicht in Loosbroek zal tijdens het Energiecafé van BECO het verhaal uit de doeken gedaan worden.

"Eindelijk kunnen we het er goed over hebben," zegt Peer Verkuijlen, voorzitter van BECO. "Als BECO willen we met en voor onze leden zorgen voor duurzame energie, goed betaalbaar en als het kan al zoveel mogelijk in Bernheze opgewekt. We willen echt onafhankelijk worden van de grote energiejongens waar we geen zicht of grip op hebben. We zien nu kansen om dat nu in eigen hand te nemen. We willen kunnen zeggen 'onze stroom is hartstikke groen en van ons'. Dat willen we bereiken, voor onszelf en onze kinderen. Met een aantal deskundige mensen en met steun van de gemeente wordt er hard aan gewerkt om dat in januari 2015 mogelijk te maken. Alle leden en inwoners van Bernheze maar ook bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen meedoen en gegarandeerd 100% duurzame groene stroom afnemen van BECO. Dat is de inzet."

BECO (Bernhezer Energiecoöperatie) is een coöperatie waar de leden het echt voor het zeggen hebben en ook (mede)eigenaar zijn. Als inwoners van de gemeente Bernheze zijn we zelf verantwoordelijk voor onze leefomgeving, voor nu en later. De coöperatie heeft geen winstoogmerk, waardoor verdiensten terug zullen vloeien naar de aangesloten leden.

Meedoen? Meepraten? Inschrijven? Benieuwd naar uw aanbod?
Kom op donderdag 16 oktober luisteren en meepraten over deze unieke mogelijkheid.
Zaal Kerkzicht in Loosbroek, 16 oktober, aanvang 20.00 uur.

becoHeel succesvol was het energief-café van de Bernhezer Energiecoöperatie (BECO) in het Willibrordcentrum in Heeswijk-Dinther. Centraal stond de introductie van de warmtepomp, welke in de toekomst steeds meer toegepast zal gaan worden.

Speciale gast was burgemeester Marieke Moorman die samen met voorzitter Peer Verkuijlen de nieuwe website online te zetten. Ze roemde het initiatief en kracht om samen met tientallen vrijwilligers duurzaam aan de slag te gaan op weg naar een energieneutraal Bernheze.

Volgens de burgemeester is het van groot belang wat BECO doet. Het past ook prima in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Daarom ook dat wethouder Wijdeven zeker nauw zal samenwerken met BECO, aldus de burgemeester. Mooi nieuws was dat het college net had besloten om als gemeente lid te worden van BECO. Daarmee loopt Bernheze zeker mee voorop in Nederland. Ook de burgemeester zelf gaf een goed voorbeeld door ook als inwoner van Bernheze lid te worden.

Volgens voorzitter Peer Verkuijlen doet dat er allemaal wel toe. "BECO is van én voor de inwoners van Bernheze". Er is nog heel veel te doen op het gebied van bewust omgaan met energie en vooral ook het gebruiken van duurzame energie. Hoe meer leden des te meer draagvlak en mogelijkheden dat BECO dan heeft om die doelen te realiseren, aldus de voorzitter.

Nieuwe BECO website online!
Afgelopen tijd is ook hard gewerkt aan een nieuwe website voor BECO. Dat was nodig om voor leden en alle geïnteresseerden meer en betere informatie te verstrekken. Het resultaat mag er zijn. De website heeft een frissere uitstraling en de informatie is heel toegankelijk. Onder de knop zonnepanelen komt binnenkort ook een rekenmodule waarbij op eenvoudig wijze voor de betreffende bezoeker doorberekend wordt of het interessant is om zonnepanelen te leggen. Er is informatie over de energiekoffer die leden tijdelijk in bruikleen krijgen en waarmee direct energie en kostenbesparing mogelijk is. Op de website stelt BECO bezoekers ook in de gelegenheid om via een onafhankelijke dienst een vergelijking tussen energieleveranciers te maken, waarna eventueel besloten kan worden om over te stappen. Dat en nog veel meer is op de BECO website te vinden. Zie: www.bernhezerenergie.nl.

becoOp Beco-energiecafé zet de Burgemeester de nieuwe BECO website online!

Burgemeester Marieke Moorman zal op dinsdagavond 9 september de nieuwe website van de Bernhezer Energiecoöperatie (BECO) lanceren tijdens het BECO-energiecafé. BECO komt met een nieuwe frisse site met veel toegankelijke informatie. Op dezelfde avond gaat het ook over het gebruik van warmtepompen. Deze duurzame manier van warmte opwekken wordt gepresenteerd door Joost van Lieshout van Stiebel-Eltron. Iedereen is welkom in het Willibrordcentrum (naast de Heeswijkse kerk in Heeswijk-Dinther). Gratis entree. Aanvang 20.00 uur.

Aan de nieuwe site is achter de schermen geruime tijd hard gewerkt. Het resultaat mag er zijn. Met extra toevoegingen is er meer en duidelijke informatie beschikbaar over BECO en duurzame energie. Zo zit er bijvoorbeeld een rekenmodel op voor de aanschaf van zonnepanelen waarmee iedereen zelf kan berekenen of het interessant is om ze aan te schaffen. Ook is er informatie over de energiekoffer die u, nadat u lid bent geworden, tijdelijk in bruikleen krijgt en waarmee u direct energie en kosten kunt besparen. Via de website stelt BECO u ook in de gelegenheid om een vergelijking tussen energieleveranciers te maken, waarna u kunt beslissen om over te stappen. Maar er is nog veel meer op de BECO website te ontdekken, zoals de inmiddels 3 Buurkracht initiatieven.

De site vanaf 21.30 uur door iedereen te bekijken: www.bernhezerenergie.nl.

Warmtepompen worden steeds slimmer en efficiënter.

Om 20.00 uur begint de avond met informatie over warmtepompen. Het gebruik van warmtepompen zal steeds groter worden. Warmtepompen zijn uitermate geschikt voor zowel de verwarming – als de koeling van een woning, utiliteitsbouw of een industrieel proces. Warmtepompen onttrekken warmte uit de omgevingslucht, aarde of het grondwater. Door toevoeging van compressie-energie wordt deze lage temperatuur omgezet in warmte met een hoge temperatuur. Het energetisch rendement van de warmteproductie met een warmtepomp is aanzienlijk hoger dan die van CV-ketels. Er zijn weinig tot geen fossiele brandstoffen nodig en daardoor veroorzaken ze nauwelijks milieubelasting. Omdat BECO naar optimale duurzaamheid streeft willen zij u graag uitgebreid informeren over deze duurzame manier van warmte opwekking.

2014-06-01 BECOOp donderdag 19 juni organiseert de Bernhezer Energiecoöperatie BECO weer een E-café, dit keer in de Stuik in Vorstenbosch. Centraal staat Buurkracht, het concept waarbij buurtgenoten samen aan de slag gaan met

Lees meer: Energiecafé BECO: Slim...

20121212ecotapMaak gebruik van de stimuleringsregeling

Met de stimuleringsregeling fietsoplaadpalen met PV-zuil denkt de gemeente Bernheze het komende jaar fors meer oplaadpalen, bestemd voor elektrische fietsen, op gemeentelijk grondgebied te krijgen.
De oplaadpalen dragen bij aan duurzame mobiliteit en maken duurzame energie direct zichtbaar op straat.
De gemeente Bernheze is ambitieus op milieu- en klimaatgebied en straalt dat op tal van terreinen uit. Eerder dit jaar realiseerde zij al vier oplaadpalen voor elektrische auto’s en rijden medewerkers van de gemeente al ruim een jaar met enkele elektrische auto’s als ze dienstreizen maken.
Met de stimuleringsregeling wil de gemeente ook Bernhezer ondernemers stimuleren om het duurzame voorbeeld te
volgen. Bernhezer ondernemers voor wie de oplaadpaal interessant kan zijn, kunnen op www.bernheze.org  meer informatie vinden. Ook is daar het aanvraagformulier te downloaden.

TRV bernhezeHierbij attenderen wij nogmaals op het volgende:

Onze vereniging propageert al jaren de “Groene, Culturele, Gastvrije” gemeente te zijn. Nu kunnen we dat bewijs versterken door gesubsidieerde FIETSOPLAADZUIL MET LICHTPANELEN.
Ook u is het vast opgevallen dat vele toeristen en recreanten met elektrische fietsen door Bernheze toeren. Om uw locatie aantrekkelijker te maken voor deze fietsers willen we u vragen te overwegen om een Fietsoplaadzuil met lichtpanelen aan te schaffen.
Daarvoor houden we een informatieochtend op maandag 10 december om 10.00 uur in de ochtend bij Hotel-Restaurant De Leygraaf, Meerstraat 45a in Heeswijk-Dinther.

Deze ochtend zal het volgende worden gepresenteerd:
  

  • 10.00 uur Welkom
  • Inleiding en gemeentesubsidie door TRV voorzitter Henry van Boxmeer
  • Uitleg en bezichtiging van Fietsoplaadzuil door Kees van Bergen van Ecotap
  • Uitleg door accountant hoe het zit met de subsidieregelingen Mia/Vamil
  • 11.45 uur Afsluiting

Juist nu is het plaatsen van een Fietsoplaadzuil door de gemeentelijke subsidie financieel aantrekkelijker dan ooit. Afhankelijk van uw bedrijfsvoering zal de netto/netto prijs van deze Fietsoplaadzuil tussen € 0,-- en € 1000,-- liggen.

Let wel; de gemeente heeft slechts € 20.000,-- subsidie beschikbaar gesteld. Dat is voor maximaal 27 zuilen. Op=Op.
Komt u ook? Als u zich nog niet heeft aangemeld, dan kan dat nog, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Om u vooraf in te kunnen lezen zenden wij u de bijlagen en verwijzen we tevens naar de website van www.Ecotap.nl  

Download hier de bijlagen.

Met vriendelijke groet,
Bestuur TRV-Bernheze

becoOp 3 oktober is er een vervolgbijeenkomst van Berhezer Energie COöperatie.

Voor iedereen die zich actief wil inzetten voor de BECO, is er woensdag 3 oktober een vrijwilligersbijeenkomst in zaal Kerkzicht in Loosbroek.

Op 19 september is er een eerste bijeenkomst geweest, die veel belangstelling trok.

Onder het motto ‘Eigen, Betaalbaar en Duurzaam’ stond het samen produceren en afnemen van energie centraal. Een veertigtal vrijwilligers heeft zich gemeld om actief de schouders onder de oprichting van de BECO te zetten.

Op woensdag 3 oktober is de vervolgvergadering met deze vrijwilligers, om 20.00 uur in zaal Kerkzicht in Loosbroek.

Wilt u zich ook actief inzetten voor de BECO dan bent u van harte welkom!

Meer informatie: www.bernhezerenergie.nl

 Voor nadere informatie: Gemeente Bernheze, Christianne Derikx, telefoon  (0412) 45 89 63

De initiatiegroep bestaat uit: Peer Verkuijlen, Joep Kok,Geertje van der Stappen, Jos van de Hurk, Hans van der Pas, Herman Krol, Christianne Derikx, Anthony van Bakel, Richard Roefs, Toine van der Heijden, Dick Rakhorst, Marti Thijssen en Wim van Lith

becoWilt u ook betaalbare duurzame en eigen energie? Kom dan op woensdag 19 september naar de informatiebijeenkomst  in Lunenburg te Loosbroek. Aanvang 19.30 uur.

Een aantal initiatiefnemers uit Bernheze gaat een lokale duurzame energiecoöperatie oprichten: Bernhezer Energie (BECO). Hierbij vormen inwoners van de gemeente zelf een coöperatie. Een nieuw concept voor de gemeente Bernheze dat elders in Nederland ook in diverse gemeenten gestalte krijgt. Er is een werkbestuur waarvan Peer Verkuijlen, Richard Roefs en Christianne Derikx deel uitmaken. In totaal zitten er nu ongeveer 15 enthousiaste ondernemers en particulieren in de initiatiefgroep. De gemeente Bernheze en ook de Rabobank zijn ook vertegenwoordigd en ondersteunen het initiatief

De belangrijkste doelen zijn om meer gebruik te maken van duurzame energie, meer bewustwording en vooral ook energie betaalbaar houden. De initiatiefnemers willen af van de afhankelijkheid en ondoorzichtige handelswijze van de grote energiemaatschappijen

De initiatiefgroep bestaat uit: Peer Verkuijlen, Joep Kok,Geertje van der Stappen, Jos van de Hurk, Hans van der Pas, Herman Krol, Christianne Derikx, Anthony van Bakel, Richard Roefs, Toine van der Heijden, Dick Rakhorst, Marti Thijssen en Wim van Lith.

Voor nadere informatie: www.bernhezerenergie.nl

becoInformatieavond over lokale energie

Energie wordt de komende jaren steeds duurder. Bovendien putten onze energiebronnen uit. In Bernheze is er daarom een groep mensen bezig met de oprichting van een eigen energiecoöperatie.

Lees meer: BECO: Bernhezer energie...

duurzame energieEen aantal initiatiefnemers uit Bernheze gaan een lokale duurzame energiecoöperatie (LDEC) oprichten: Bernhezer Energie. Hierbij vormen inwoners van de gemeente zelf een coöperatie. Een nieuw concept voor de gemeente Bernheze dat elders in Nederland ook in diverse gemeenten gestalte krijgt. Er is een werkbestuur waarvan Peer Verkuijlen, Richard Roefs en Christianne Derikx deel uitmaken. In totaal zitten er nu ongeveer 15 enthousiaste ondernemers en particulieren in de initiatiefgroep. De gemeente Bernheze en ook de Rabobank zijn ook vertegenwoordigd en ondersteunen het initiatief. Op woensdag 19 september is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden in Lunenburg te Loosbroek.

Duurzame energie

Wanneer energie steeds duurder wordt en fossiele bronnen opraken kan lokaal duurzaam produceren een oplossing bieden. De coöperatie koopt lokaal gezamenlijk groene energie in bij een energieleverancier. Door de gezamenlijke inkoop worden er schaalvoordelen behaald en wordt de energie goedkoper. Deze schaalvoordelen kan de coöperatie investeren in het lokaal opwekken van duurzame energie. Op termijn wil de energiecoöperatie zelfvoorzienend zijn.

De belangrijkste doelen zijn om meer gebruik te maken van duurzame energie, meer bewustwording en vooral ook energie betaalbaar houden. De initiatiefnemers willen af van de afhankelijkheid en ondoorzichtige handelswijze van de grote energiemaatschappijen.

Duurzame of hernieuwbare energie is energie die afkomstig is uit bronnen die niet op kunnen raken, zoals zonlicht, aardwarmte, waterkracht of windkracht. Deze bronnen hebben het grote voordeel dat ze minder negatieve gevolgen op het milieu hebben, doordat er geen of minder uitstoot van CO2 is. Er zijn tal van technieken beschikbaar om duurzame energie op te wekken. Deze technieken, zoals zonnepanelen en mestvergisting zijn in Bernheze goed toe te passen.

Een Energiecoöperatie: hoe werkt dat?

Het idee van een coöperatie is bekend geworden door de Rabobank. In een coöperatievorm maakt zij gebruik van de lokale kracht van de samenleving. Door de gezamenlijkheid van een coöperatie, worden  lokale mogelijkheden vergroot en schaalvoordelen behaald. Door lid te worden van de coöperatie kan men bij deze coöperatie energie afnemen. Er zijn in de energiecoöperatie ook enkele functies beschikbaar, bijvoorbeeld in het bestuur. Naast de lokale variant van de coöperatie is er landelijk een organisatie die alles weet van duurzame energie, van contracten met energiemaatschappijen en van coöperatievormen. Hierop kan de lokale energiecoöperatie steeds terugvallen.

 

 

 

Interesse om lid te worden?

Men kan zich melden als belangstellende voor de nog op te richten Bernhezer Energie Coöperatie. U legt zich nergens aan vast, maar wordt wel betrokken in het verdere traject. Hierna kiest u zelf of en hoe u mee wilt doen. Voor nadere informatie en aanmelding bent u van harte welkom op woensdagavond 19 september in Lunenburg, Loosbroek. Aanvang 19.30 uur.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Voor nadere informatie: Gemeente Bernheze, Caroline van Dullemen, 0412-459194

De initiatiegroep bestaat uit: Peer Verkuijlen, Joep Kok,Geertje van der Stappen, Jos van de Hurk, Hans van der Pas, Herman Krol, Christianne Derikx, Anthony van Bakel, Richard Roefs, Toine van der Heijden, Dick Rakhorst, Marti Thijssen en Wim van Lith

Brabants_groenDe succesvolle regionale campagne Zonnepanelen
Sluit je aan! van Sun & Windenergy uit Schaijk nodigt tal van andere bedrijven uit om identieke acties te voeren.

Lees meer: Exclusief Sun & Wind energy

041011_zonnepanelen1Een lang gekoesterde wens van de Wereldwinkel Heeswijk-Dinther ging eind vorig jaar in vervulling. Het project “zonne-energie voor eerlijke handel” was een van de 16 genomineerden voor het Coöperatief Dividend van Rabobank Bernheze Maasland. Dankzij de vele stemmen van de leden van de Rabobank ontving de Wereldwinkel een bedrag van € 8.500,00 en kon het project opgestart worden.

Lees meer: Wereldwinkel HaDee plaatst...