full_hadee_4.jpgAan de kleuren van deuren en luiken in de vorm van een zandloper of strepen was af te lezen wat er aan onroerend goed toebehoorde aan de laatste adellijke familie van het Heeswijks kasteel. Met de twee kleuren van de ‘huisstijl’ is ook onlangs nog flink gespeeld. Kasteelgeschiedenis is weg geschilderd.

 

Blauw en geel zijn de kasteelkleuren zoals we die nu kennen. Ze zijn afgeleid van het wapenschild van de familie Van den Bogaerde van Terbrugge: goud (geel) voor het veld en het wassenaartje (maantje), groen voor de drie boompjes en blauw voor de keper. Het wapen is vastgesteld door de Raad van de Adel, maar met de huiskleuren kan vrij worden omgesprongen. Dat gebeurt dan ook volop, tot de dag van vandaag.

Tot het midden van de 20e eeuw waren de kasteelgebouwen en de circa 75 boerderijen van de Van den Bogaerdes in de kleuren groen en geel geschilderd, ook de grote kasteelpoort. Toen baron Willem in 1949 op het kasteel kwam wonen paste hij de huiskleuren aan. Het groen werd fel blauw, het geel geler. De baron had blijkbaar meer met adellijke blauw dan met boeren groen. Allereerst was het Koetshuis dat hij tot zijn woning liet verbouwen aan de beurt, vervolgens de hoofdburcht. Wellicht om het middeleeuwse burchtkarakter meer te benadrukken liet hij de eikenhouten kasteelpoort vernissen. In de jaren dat baron Willem bij zijn adoptief dochter prinses Marie-Louise op Schloss Bentlage in Rheine woonde liet hij zijn Duitse chauffeur meermaals bussen blauwe en gele verf in Heeswijk bezorgen waarmee de boerderijen moesten worden overgeschilderd. Blauw en geel paste hij ook toe op zijn boerderijen bij Schloss Bentlage, ze zijn er nog steeds te ontwaren, 200 kilometer hiervandaan.

Na 1963 werd een groot deel van de kasteelgoederen verkocht. Bij veel boerderijen verdwenen de kasteelkleuren. Onlangs nog verschoten ook het kasteel zelf en de kasteelgebouwen in de directe omgeving van kleur. Bij de laatste restauratie werden de kleuren blauw en geel wat milder, ze lijken nu op de kleuren van de baron na enige jaren van verwering. Brabants Landschap dat nu eigenaar is van het pootmeestershuis, het tuinmanshuis en een boerderij hanteert zijn eigen blauw (bijna zwart) en geel, zoals op Kasteel Nemerlaer in Haaren, waar Brabants Landschap zijn kantoor heeft. De boerderijen bij het kasteel die aan de erven van prinses Marie-Louise zijn toebedeeld vallen onder een eigen regime, enkele hebben nog de kleuren van de laatste baron, maar van een kleurenbeleid zal geen sprake zijn.

Zo is het landgoed Kasteel Heeswijk nog onlangs van kleur verschoten. Zouden we niet terug moeten naar de oude kleuren uit de feodale tijd en zo ja, willen we dan het ingetogen groen-geel of het felle blauw-geel? Of zullen we laten zien hoe tot de dag van vandaag met de kasteelkleuren wordt omgesprongen? Misschien past dat het beste bij dat ‘merckwaerdige' Kasteel Heeswijk?

 

Tekst en beeld: Rien de Visser.