Full HD

nar_van_heidelbergFULL HADEE (23)      We hebben onze carnavalskleren netjes opgeborgen om ze tegen 11-11-11 weer tevoorschijn te halen. Het kasteel had vroeger een carnavalskostuum dat niet werd opgeborgen. De pop in met dieren geborduurd pak, een masker op en houten sabel in de hand, stond het hele jaar de bezoekers aan te staren.

Lees meer: Opsporing verzocht:...

Bandenhandel_Van_der_Pas‘Bernheze is een groene gemeente met cultureel erfgoed en goede recreatieve voor-zieningen’, schrijft onze burgemeester in zijn voorwoord van de nieuwe Gemeentegids. In Heeswijk-Dinther leveren natuur en cultuur ons zelfs letterlijk schitterende decors.

Lees meer: Full HaDee(22)Decors voor...

Bejaardenbungalows_en_de_HaDeeWendeMet de nieuwbouwplannen rondom het gesloopte Ter Weer zullen ook de meeste of misschien wel alle bejaardenbungalows tegen de vlakte gaan.

Lees meer: Full HaDee (21)...

hoorntje_gevonden_tijdens_archeologisch_onderzoek_in_het_AadalDe vondst van een Brabantse boerderij uit de Romeinse tijd bij de archeologische opgravingen bij het Heeswijks kasteel vraagt – terecht – veel aandacht. Maar er wordt veel meer gevonden dat alledaags leven tot de dag van vandaag in en rond de Aa in beeld brengt.

Lees meer: Full HaDee (20) Claxon van...

Een_en_al_bedrijvigheid_bij_de_Heeswijkse_Aabrug_in_1851._Op_de_achtergrond_de_Heeswijkse_en_Dintherse_kerkIs na de vondst van een flinke Brabantse boerderij uit de Romeinse tijd een paar dagen geleden aan de oevers van de Aa bij het Heeswijks kasteel, en na de vondst van een Romeins wijnservies van een herenboer enkele jaren geleden bij Nistelrode, in de Aa ook nog een Romeinse muntenschat gevonden?

Lees meer: Full HaDee (19) Romeinse...

marie-claire_alain_clemens_van_den_berg_2_copyZondag 3 oktober om 16.00 uur speelt organist Bert van den Brink jazz en pop in de abdijkerk. Vreemd, zo’n programma met ‘Body and Soul’ en ‘Sophisticated lady’ in een kerk waar je zware muziek van Bach, Franck of Messiaen verwacht?  In HaDee niet. De Heeswijkse Orgelkring van witheer en grondlegger Clemens van den Berg brengt al vanaf 1952 verrassende concerten door internationaal orgeltalent.

Lees meer: Full HaDee (18) Voor het...

Ex_arbore_fructus__uit_de_boom_de_vruchtMonumentendag 2010 had als thema ‘De smaak van de 19e eeuw’. Afgelopen zaterdag schotelde de Abdij van Berne ons al de smaken voor die abten in de 19e eeuw  vanuit het Slotje hadden toegevoegd aan het als maar uitbreidende norbertijnenklooster.

Lees meer: Full HaDee (17) HaDee is...

Cunera_bedevaart_in_HeeswijkZondag 30 mei 2010. Op de Dag van ons Platteland zette de Meijerijsche Museumboerderij de sluimerende Cunera, Heeswijks patrones van keel- en veeziekten, tussen alle buien door met een minitentoonstelling, klankbeeld, lezingen, een minivesper en een nieuw gebrouwen Cunera-slukske flink in het zonnetje.

Lees meer: Full HaDee (16)...

Het_heilig-hartbeeld_nuNa de Dintherse kerk wordt nu ook het Dintherse heilig-hartbeeld aan de Dolvert met zorg omringd. Net als de kerk is het heilig-hartbeeld een rijksmonument. Behalve een grote wasbeurt krijgt het beeld een nieuw handje, en er komt een zitje voor recreanten.

Lees meer: Full HaDee (15) Dinthers...

Het_transparante_liturgisch_centrum_van_de_abdijkerkMet een abdij, internaat, liefdesgestichten, verzorgingstehuizen, parochiekerken en een kasteel kennen Heeswijk en Dinther een rijke altaargeschiedenis, een geschiedenis met markante verhalen, ook een geschiedenis die niet stilstaat. Als slotstuk van een grondige renovatie is in de abdijkerk nog onlangs een nieuw altaar geplaatst.

Lees meer: Full HaDee (14) Altaren...

de_naald_rond_1965‘Midden op een akker, niet ver van het kasteel Heeswijk in Noord-Brabant, staat een monumentje, waarvan de bakstenen voet is versierd met guirlandes. Het wordt bekroond door een ronde, spits toelopende pilaar’. Zo lezen we in ‘Het merckwaerdigste meyn betekent’ van Jan Bouman, uitgegeven in 1969. Kort daarna was de naald weg. Wat weten we er na 40 jaar nog van? Welke verhalen doen de ronde? 

Lees meer: Full HaDee (13) De vreemde...

full_hadee_12_achter_het_tankstationAuto’s wassen, matten kloppen of banden oppompen tegen een decor van nissenhutten van roestige golfplaten. Achter het moderne Texaco Tankstation van Meindert van der Heijden aan de Sint Servatiusstraat gebeurt het dag in dag uit. Een bedrijvige plek in Dinther waar niet alleen bedrijfsgeschiedenis, maar ook markante oorlogsgeschiedenis tastbaar is.

Lees meer: Full HaDee (12) Achter het...