bentlage_7b_2.jpgHet thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘Op de kaart' met ter plaatse onder meer een presentatie van boeiend kaartmateriaal van HaDee door De Wojstap.

 Verder zijn uiteraard diverse monumenten ‘op de kaart' gezet en opengesteld, waaronder Smederij Thomassen. Op het kasteel draait het om het prijskaartje van kunst. Wat er allemaal achter op oude briefkaarten staat geschreven zal er niet in beeld komen. Niet spannend misschien? Het waren immers meestal ‘de groeten' of andere informatie die iedereen mocht weten die je op een briefkaart schreef. De postbode en iedereen ‘en route' kon het lezen.

Toen baron Willem (voluit Guillaume Charles Othon Alexandre Manuel Henri Joseph Marie Ghislain baron van den Bogaerde van Terbrugge, heer van Heeswijk, Dinther en Moergestel) jarenlang bij zijn geliefde adoptief dochter prinses Marie-Louise op Schloss Bentlage in Rheine (Duitsland) vertoefde, zond hij niet alleen de groeten maar ook zijn missiven aan de slotbewaarder openlijk per briefkaart, zoals op deze kaart van 20 juni 1970. De baron, die lang niet overal doekjes om wond, hanteerde onbedoeld een eigen soort geheimtaal, het was haast niet te lezen wat hij schreef. Reuze handig voor de slotbewaarder, die zo een goed alibi had om slechts te doen wat hem aanstond.

Wat schreef de baron volgens U achter op deze briefkaart? Stuur uw ‘vertaling' naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . We zullen de ontcijferingen, goed of fout, opnemen in een volgende aflevering van Full HaDee. Dan laten we ook zien wat er voorop een briefkaart van de baron kon staan.

 

Tekst en beeld: Rien de Visser