{youtube}_iFd-KqBJOc{/youtube}

In Apeldoorn werd Koninginnedag 2009 zwart, in Heeswijk&Dinther bleef het oranjezonnetje schijnen. Voor HaDee was het geen dramatisch, maar wel een historisch jaar: in 2010 gaan we alles samen vieren op Plein 1969 en het terrein van Ter Weer. Hadeejer.nl legde de historische HaDee Koninginnedag 2009 vast in een HD fotofilm, met beelden en live geluid.

Na erediensten voor de koningin in de parochiekerken van Heeswijk en Dinther trokken traditiegetrouw de Dintherse harmonie, de Heeswijkse fanfare, de twee gilden en twee stoeten kinderen met hun ouders, grootouders, versierde fietsjes en bolderkarren vanuit oost en west naar het centrale Plein 1969. Op naar de gezamenlijke aubade.

LINT EN LINTJES    Gemeentebestuur, gedecoreerden en andere genodigden werden op sokkel geplaatst. De Dintherse verenigingen concentreerden zich op de noordflank van het plein, de Heeswijkse op de zuidflank. ‘Als in slagorde opgesteld’, zo sprak de burgemeester van Bernheze. Op de gezamenlijke vendelgroet van de gilden voor koningin en vaderland na bleef het ‘slagveld’ echter rustig en leeg. Kleine kinderen en grote mensen zonder lintje waren met rood-wit lint verbannen naar de rand van Plein 1969, het centrale ontmoetingsplein waarvan de naam herinnert aan het samengaan van de gemeenten Heeswijk en Dinther.

TERWEERZIENSTENT    Na de aubade en traktaties voor de kinderen ging iedereen weer terug naar zijn eigen kerkdorp, voor een survival, fietsroute of de traditionele kindermarkten in de Heeswijkse Pastoor Maasstraat en de Dintherse Torenstraat. Maar vanaf 2010 wordt dat allemaal anders, zei de voorzitster van het Oranjecomité. Dan wordt het de hele dag en avond op het plein en terrein van Ter Weer één groot feest, met een grote ‘TerWeerzienstent’ en wat nog niet meer. Dan zal op Koninginnedag in HaDee eindelijk iedereen door het lint kunnen gaan en is een HaDee Koninginnedag als in 2009 historie geworden.

Tekst, beeld en geluid: Rien de Visser