100111_-_rien_-_Puntje_op_de_i_van_gymnasium_00_Het legioen sloeg een bres in de solide buitenmuur en drong met Spartaans geweld binnen, om in een korte spanne tijds het ganse gymnasium te gronde te richten. Dit is geen zin uit 'de Bello Gallico' van Julius Caesar, maar dit geschiedde in de eerste week van het jaar 2010 in Heeswijk. Om het sloperslegioen voor te houden grondig te werk te gaan is het puntje op de i van gymnasium nog even gespaard. Hadeejer.nl mocht voor een laatste groet nog even binnenschieten.

Waarvoor zou die i als zielig overblijfsel van 'Gymnasium Bernrode' staan? Voor de i van intellect, intelligentie, innovatie of misschien van (waarom) ik? De nabije toekomst zal het uitwijzen. Ten teken dat zorgvuldig wordt omgesprongen met kunst werd daags na het verschijnen van aflevering 10 van Full HaDee, over de gemeentelijke afbraakpolitiek, het kunstwerk op het voorplein 'omsingeld' en de verwijderde trottoirtegels als torens op vier hoeken opgestapeld, om er de wacht te houden tot de redder komt, die kwijnend bestaan moet omzetten in vitaal verder leven. Door de barre winter zal dat nog wel even duren en hebben de slopers in hun verwarmde schaftwagen nog even de luxe van een voortuintje met fraai besneeuwd kunstwerk.

BURGERKING Binnen konden we nog de laatste stuiptrekking van het gymnasium vastleggen en door gebarsten ruiten nog een keer genieten van uitzicht op de Zijlstraat, de Elektra Tempel, het oudnieuwe gymnasium, met op de achtergrond de torens van de parochiekerk en abdijkerk. Op schoolborden en de lift hebben Bernrodeleerlingen hun laatste sporen achtergelaten. Zou de aanwijzing van Marietje: 'Gebruikt glaswerk omspoelen en aan het droogrek hangen' ook nog voor de ijverige slopers gelden? Een BurgerKING cartoon 'single double triple' doet ons denken aan de haast vervlogen tijd dat Heeswijk drie gymnasiumgebouwen telde.

DE i VAN GESCHIEDENIS Inmiddels nadert Bobcat haast theatraal het podium van de aula, waarin geen plaats meer was voor Aïda met twee puntjes op de i. En nu maar hopen dat het laatste puntje op de i bij de sloop gespaard blijft en letterlijk in het nieuwe ruimtelijke plan wordt geïntegreerd om ons als i van geschiedenis te blijven informeren over het educatieverleden van deze plek.

Tekst en beeld: Rien de Visser