170911-ib-RitaBudgetcoach{jcomments on}Rita van Schijndel, geboren en getogen in Heeswijk-Dinther, heeft onlangs haar eigen bedrijf opgestart: Rita van Schijndel Budgetcoach. Ze wil mensen helpen bij financiële problemen. De stap om een eigen bedrijf op te starten was groot, maar ze is vol vertrouwen en spreekt ontzettend enthousiast over haar idee. Rita: "Iets nieuws beginnen, wat het dan ook mag zijn, is altijd spannend. Toch ben ik vol van vertrouwen dat deze stap de juiste is geweest, want er zijn genoeg mensen die wel wat hulp bij de financiële huishouding kunnen gebruiken." 

Het idee
In de afgelopen jaren is bij Rita de interesse voor financiële zaken gegroeid, wat nu dus uiteindelijk geresulteerd heeft in een eigen bedrijf. Rita vertelt: "Bij het regelen van mijn eigen financiën ging ik steeds meer nadenken over hoe anderen controle op de financiële huishouding houden en hoe dit ook nogal eens voor problemen kon zorgen. Zelf lette ik steeds beter op dat ik bijvoorbeeld niet klakkeloos bleef consumeren, maar dat er ook zoiets bestaat als 'consuminderen'. Ik hield mijn omgeving goed in de gaten, abonneerde mij op tijdschriften over het onderwerp en begon mij zo steeds meer te interesseren in financiële problemen van anderen. Hoe zou ik deze mensen daarmee kunnen helpen?"

Bekend gezicht
Rita van Schijndel is voor velen een bekend gezicht in HaDee. Zij werkt al vele jaren bij de C1000 en is daarnaast ook vrijwilligster bij het Informatie- en adviespunt van Vivaan, waarvoor zij eens per maand als aanspreekpunt in de bibliotheek te vinden is. Rita regelt bij Vivaan onder andere de administratie van het vrijwilligerswerk in Bernheze. Via deze werkzaamheden is Rita ook diverse malen in contact gekomen met mensen of organisaties die hulp konden gebruiken bij de financiën. Rita: "Ik kwam er zo achter dat er niet alleen in mijn omgeving mensen zijn die geen overzicht meer hadden in de financiën, maar dat er op zoveel plaatsen behoefte is aan financiële hulp."

Gecertificeerd budgetcoach
In februari 2011 heeft Rita de opleiding Budgetcoach afgerond en kan zich nu gecertificeerd budgetcoach noemen. "Ik kan nu daadwerkelijk aan de slag met mensen die hulp kunnen gebruiken. Persoonlijke aandacht, een goed advies en een luisterend oor zijn, vind ik ontzettend belangrijk. De problemen hoeven geen immens grote schulden te zijn, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met lage inkomsten of die er plots alleen voor zijn komen te staan, sta ik graag klaar. Op mijn onlangs opgeleverde website vind je alles over mijn werkzaamheden: www.ritavanschijndelbudgetcoach.nl."

Tekst & foto: Ilse Brekelmans