120725-mvh-petrushoeve 21Als je van Dinther naar Vorstenbosch gaat kom je langs een prachtige authentieke Oude Hoeve uit de 17de eeuw, de Petrus Hoeve genaamd. Wij onderbreken onze fietstocht om een kijkje te gaan nemen in de landgoedwinkel en zijn bevoorrecht om precies op het goede tijdstip binnen te stappen om aan te sluiten bij de rondleiding.

Zuivel en streekproducten

Martijn Slokkers vertelt met veel enthousiasme over de producten die hier op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Er is een nauwe samenwerking met melkveebedrijf De Waaistap die elke ochtend ongeveer 500 liter verse melk leveren om direct verwerkt te gaan worden in de kaasmakerij voor o.a. karnemelk, boter, kaas en yoghurt. In de koelvitrine staan dan ook flessen melk die in dezelfde ochtend het proces doorlopen hebben van koe tot verkoopbare melk, verser kan het gewoon niet zijn!

Pluk en snijtuin

In de ‘ pluk-en snij tuin’ worden zoveel mogelijk groenten en kruiden verbouwd, die bruikbaar zijn bij de kookworkshops en voor de verkoop in de Landgoedwinkel.Binnen in de Hoeve zijn de keukens en smaakvolle ingerichte eet-en vergaderzalen, waar chef-kok Arjan Weckseler de scepter zwaait. B&B geeft dan ook nog de mogelijkheid om te overnachten in deze fijne sfeer.

Kaasmakerij

In de kaasmakerij worden we ontvangen door Pascal Smits, de man waarmee alles begonnen is…een boerderij met ruimte om met elkaar te koken, maar toch is deze hobby inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met veel verschillende mogelijkheden en nog genoeg initiatieven te gaan. Zo zijn er inmiddels 14 kookgroepen met wel 260 leden die iedere maand komen koken.

Pascal is een gedreven kaasmaker geworden, die zelfs projecten ondersteunt in Irak, Albanië en Peru. Vanuit deze landen komen ze op de Petrus Hoeve de kneepjes van het vak leren en Pascal reist daar naar toe om ze te begeleiden in het maken van kaas om zo een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling in deze landen. Dus hij gaat ver over grenzen! Tot slot mogen we uitgebreid proeven van al deze ambachtelijke streekproducten en dan proef je ook echt  de sfeer!

Rondleidingen

Wilt u ook eens een kijkje gaan nemen dan is in deze vakantieperiode de mogelijkheid om op woensdagmiddag 1 en 8 augustus en vrijdagmiddag 27 juli, 3 en 10 augustus om 15.00u deel te nemen aan de rondleiding.De openingstijden van de Landgoedwinkel, kas en kruidentuin zijn elke week op vrijdag van 12u tot 18u en op zaterdag van 10u tot 18u

Tekst:   Ine Zonneveld

Foto’s: Marjon van Herpen