Presentatie over brede en kritische blik op monumenten.
Op dinsdag 19 februari j.l. wierp Rien de Visser tijdens zijn presentatie in de heemkamer van de Wojstap in Heeswijk-Dinther niet alleen een brede blik op erfgoed, ook de knuppel in het gemeentelijk ‘monumentenhok’. In zijn voordracht ‘Buitengewone Buitenplaatsen’ Pas op! Monumentenzorg kan dodelijk zijn voor erfgoed’ passeren de meest uiteenlopende cultuurbiotopen als ‘buitenplaats’ de revue, waarvan veel bij monumentenzorg niet in beeld is.
Van Heeswijk tot Noardburgum, van het keuterboerderijtje van zijn opa tot de Glazen Boerderij in Schijndel, van de Meierijsche Museumboerderij tot ‘kunstnederzetting Agricola Novus’ op Dertien Hectare. Van de Kilsdonkse Molen tot de CHV-fabriek. Van stijlkamers tot sanitaire plekken op het Heeswijks kasteel.
En als het over beleid gaat: gemeentelijke monumentenzorg dreigt failliet te gaan. De grootste (en vaak enige) zorg is dat het op papier klopt. Juist crisistijd vraagt om creatieve concepten om erfgoed betekenis te geven. Die moeten we volgens hem zoeken bij de eigenheid van onze gemeenschappen en landschappen, met de focus op vrije tijd. “Als we van kerken naast ‘theorielokaal’ ook ’praktijkhal’ maken, een ontmoetings- en oplaadplaats voor heel het dorp, hoeft er geen kerk gesloten te worden!”
Net als bij de natuur moeten we bij cultuur veel meer in biotopen en biodiversiteit leren denken. Dan zien we dat cultureel erfgoed allemaal mensenwerk is vol contrasten, ook topmonument kasteel Heeswijk. Pas dan wordt het spannend.
Tekst: Rien de Visser
Foto’s: Jan van den Bosch