Koningschieten_2010_koningGildebroeders en -zusters van het Sint Willebrordus Gilde uit Heeswijk hebben zaterdag gestreden om het koningschap. Om 11.30 uur ving het koningschieten aan op 'De Schuttershof' in de Fokkershoek. Na 185 schoten was het Joke Schakenraad die de vogel van de paal wist te schieten. Zij mag zich een jaar lang koningin van het gilde noemen.

In tegenstelling tot vorig jaar -793 schoten- was de vogel dit jaar een stuk sneller beneden. Rond 13.00 uur schoot Joke de vogel van de paal en werd zij door alle gildeleden en bekenden gefeliciteerd. Joke, vrouw van de hoofdman Jan Schakenraad, is een actief en betrokken lid van het gilde. Ze is bazuinblazer en oefent hiervoor wekelijks met 6 andere dames.

Historisch moment
Jaar op jaar was de nieuwe koning een man. Nu is voor het eerst in de historie van het Heeswijkse gilde een vrouw de koning en dit is daarom een historisch moment te noemen. Morgen vindt er om 9.30 uur een plechtige H. Gildemis plaats. Ad Brekelmans, afgelopen jaar gildekoning, zal aftreden en Joke Schakenraad wordt geïnstalleerd als nieuwe koning.