101204-lvdv-vogelshow_07Dit weekend vindt een gewestelijke vogeltentoonstelling plaats in het Cultureel Centrum Servaes in Dinther. De organiserende vogelvereniging Vogelvreugd uit Dinther opende gisteravond haar deuren. een gewestelijk vogeltentoonstelling
Vandaag is de tentoonstelling nog tot 22.00 uur geopend. Morgen kunt u de vele vogels zien en horen vanaf 10 uur 's morgens. Rond 15.00 uur is de prijsuitreiking.
Voorzitter Ad van Helvoort vertelt enthousiast over de tentoonstelling hier in Dinther. "Nederland is verdeeld in zes regio's, maar de onze is wel de grootste". Ruim 1300 vogels bewonen deze dagen het Dintherse gemeenschapscentrum. "Er zijn heel veel verschillende prijzen in allerlei categoriën. Zo worden er 130 prijzen uitgereikt. Van iedere soort wordt een gouden, zilveren en bronzen prijs toegekend".

In het centrum staan in de grote toneelzaal, op het podium, in de pastoriezaal en boven in Aa-zicht de mooiste vogels. Zo zijn er kanaries, parkieten, maar ook gewoon wilde vogels als de huismus. Daarnaast is er ook een afdeling met kipachtigen. De zangvogels bevolken de bovenverdieping van het Cultureel Centrum. Hier zingen vogels bij daglicht in de mooiste harmonie hun prachtigste melodieën.  "De vogelbezitters komen uit alle hoeken van ons gewest naar Dinther. Zeker met dit koude weer worden ze warm ingepakt in kooitjes met dekens eromheen. Mede dankzij onze vele vrijwilligers hebben we een mooie, groots opgezette tentoonstelling".

De prijswinnaars zijn te herkennen aan de rozetten in goud, zilver en brons. Deze zijn afgelopen donderdag toegekend door een groep van 21 keurmeesters, die alle vogels hebben beoordeeld. Onder hoog tempo en in de nachtelijke uren is de catalogus met alle uitslagen samengesteld en gedrukt. Vrijdagavond werden de prijzen bekendgemaakt. 
Bezoekers kunnen de catalogus kopen en zij gaan dan ook vol interesse langs alle kooitjes. Slechts op een beperkt aantal kooitjes staat de tekst 'KAMPIOEN'. "Dit zijn dan ook de mooiste per soort", vertelt van Helvoort trots. Zelf is hij de eigenaar van één van de kampioenen.

Morgen om 15.00 uur vindt de officiële prijsuitreiking plaats. Er is dan ook een loterij, waarbij een half geslacht varken is te winnen. Lotjes zijn tijdens de tentoonstelling te koop. "En daarna wordt alles snel afgebroken en opgeruimd, zodat de komende week alle verenigingsactiviteiten weer hervat kunnen worden. Morgenavond moet er al weer gedanst worden". De vogelbezitters bereiden zich dan voor op de landelijke kampioenschappen in Zutphen in januari 2011 en enkele richten hun pijlen op de wereldkampioenschappen in Tours in het voojaar.