110810_jac_museum_0027 treden slechts via de wenteltrap in de St.Servatiustoren en je staat in de nieuw te stichten museumhemel van Jo van Hemmen.Toen in mei 2010 de oude pastorie werd overgedragen aan Humanitas,kwam er een overvloed aan kerkelijke souvenirs te voorschijn, die bij ondoordacht handelen wellicht verloren zouden zijn gegaan. "Ik dacht: dat gaat niet gebeuren. In ieder geval gaan we ze bewaren. En omdat de ruimte achter het orgel geen bestemming had,heb ik aan Pastoor Jansen gevraagd, of ik daar een museum mocht inrichten en dat was natuurlijk volmondig ja”, vertelt de enthousiaste initiatiefnemer.“Overigens als er op zolders in Heeswijk-Dinther bij het opruimen, parochie gerelateerde herinneringen opdoemen,willen wij die hier graag een plaats geven."

Samen met Toon van Rijbroek en Ad Habraken wordt nu uitgezocht hoe en wat te exposeren, is er subsidie aangevraagd bij de gemeente en ook in bescheiden mate verkregen, heeft  Output bv. uit Den Bosch de verlichting geschonken die door Peter van Deursen is aangelegd, en struinen de heren marktplaats af op zoek naar passende vitrine kasten en worden er verdere plannen gemaakt om de 24 m2 ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.

“En het belangrijkste is eigenlijk”, vertelt Toon van Rijbroek “om uit te zoeken welke geschiedenis al deze  memorabilia met zich meedragen, uit welk jaar stammen ze, wanneer, door wie, en hoe werden ze gebruikt, welke functie hadden ze binnen het kerkelijk jaar?”

“Ook voor de jongere generatie, die in deze kerk hun eerste H.Communie doet,  en bij het afleggen van de hernieuwing van de doopbeloften, is een kennismaking met de parochiegeschiedenis een welkome aanvulling bij de voorbereidingen op deze twee plechtigheden”, voegt Jo van Hemmen toe.

Er is nog een lange, interessante route af te leggen om de geheimen achter deze schatten bloot te leggen en wanneer het museum zijn officiële opening zal beleven staat nog in de sterren geschreven, maar in ieder geval tijdens het pleinfeest op 21 augustus en tijdens de open monumenten dag op 11 september is de collectie in zijn ruwe vorm al te bezichtigen.

Tijdens het pleinfeest trouwens kan ook de torenspits worden beklommen, maar dan zijn er na het bezoek aan het museum nog 199 treden te gaan. 

Tekst en fotografie Jacques Worms