110910_gregoriaans_koor_jw_12Een gesprek met Gerard van Krieken over het Gregoriaans koor van de St. Servatiuskerk is ook een reis in de tijd, een ontmoeting met zijn gezin en familie.

Stamboom
Zingen, het maakt deel uit van onze familiegeschiedenis. Van oudsher is onze stamboom verweven met muziek. Van kinderkoor tot profaan mannenkoor, het gemengd kerkkoor. Alle zang verenigen in Loosbroek zijn doordrenkt met de genen van de van Krieken’s. En dat ik nu dirigent ben in Dinther, daar zal ook wel iets bijgezeten hebben van dat je graag de baas speelt,” voegt hij er guitig glimlachend aan toe.

Een echte muziek opleiding heeft Gerard nooit gevolgd. “De paplepel, dat was het doorgeefluik.  Dat begrijp je nu wel. Driek van de Braak, een vroegere dirigent,  en ook Clemens van de Berg, de voormalig priester/musicus van de abdij van Berne, hebben mijn theoretische kennis geschoold. Maar het overgrote deel was een vorming uit het familiehart.”

Karakter
Gregoriaans is de klassiek liturgische muziek van de kerk. Het kyrie, gloria, sanctus, benedictus en het agnus dei zijn de vaste gezangen die de eredienst opluisteren. Kerkvader Gregorius is de bezieler en naamgever. De muziek kent geen genoteerde maat, maar melodische lijnen, kleine intervallen, geen crescendo’s, een beperkte omvang in toonhoogte en is oorspronkelijk eenstemmige vocale muziek ( zonder orgelondersteuning), die met vloeiende beweging wordt gedirigeerd.  “Er gaat een grote meditatieve inspiratie vanuit,”verzekert Gerard.

Trouw
“Eigenlijk luidt de officiële naam: Parochieel mannenkoor St Servatius,” vervolgt Gerard. “En we zingen inderdaad hoofdzakelijk Gregoriaanse gezangen. Maar ook een tweestemmige Latijnse mis. Die heb ik zelf gecomponeerd. Iedere zondag om 10.00 uur luisteren we de hoogmis op; momenteel zijn we met 18 leden die allen vele jaren zijn meegegroeid met het koor; de laatste wisselingen zijn van 20 jaar geleden. Het toont de trouw van de zangers aan met de parochiegemeenschap en het koor. In 1974 ben ik begonnen met 30 leden. Vergrijsd zijn we wel natuurlijk. Dichtbij de75 jaar is de gemiddelde leeftijd.

Het is vanzelfsprekend dat we iedere zondag zingen. Veel overleg met de parochie is er niet, zo nu en dan over lopende zaken. In feite behoren we bij de vaste inboedel van de kerk. En dat is goed zo. We leveren  een dienende bijdrage.”

Herinneringen
“Midden jaren 70 kende deze parochie nog 4 jonge priesters. Dat waren nog eens tijden.
25, 40 en 50 jaar later, bij de respectievelijke jubilea hebben we op hun priesterschapfeesten gezongen. Dat waren wel hoogtepunten in mijn dirigentschap. En ook bij het 60 jarig jubileum van Pater Cranen, een Dintherse missionaris waren we van de partij.”

Toekomst
“Iedere donderdagavond repeteren we in St. Servaes.  Met hart en ziel. We hebben een trouwe opkomst. Een uurtje zingen , even koffie en dan om 10.00 uur afsluiten met een glaasje. Daarvoor leggen we allemaal geld in. Dan aan de borreltafel zeggen we wel eens tegen elkaar in een weemoedig bui:  Als we over 10 jaar nog leven is het maar de vraag of we nog kunnen zingen, maar lappen voor een borreltje dat blijven we doen……………”

 Voor info: Gerard van Krieken 0413 229360

Tekst en foto’s: Jacques Worms