{jcomments on}111023-mvh-_Hertfstsonate_kasteel__13Ik fiets,  door de oude poorten,  de prachtige roodgekleurde beukenlaan in naar het kasteel in Heeswijk. Een prachtige herfstdag om me eens mee te laten nemen in de sfeer van de Middeleeuwen en de tijd van de Baron en de Barones. En als ik dan over de loopbrug de grote poort van het kasteel binnenstap voel ik de bijzondere adellijke sfeer die hier rondwaart.   Ik hoor het tromgeroffel van het Gilde, zij gaan een demonstratie geven met het vendelzwaaien in de tuin en op de achtergrond staat de Nachtwacht van Rembrandt stilletjes dit gebeuren ook te aanschouwen.

Overal staan gezellig ingerichte standjes waar je de producten van deze streek mag proeven én kopen. De geur van de gepofte kastanjes ruik je al van verre. Het terras wordt druk bezocht en de kinderen vermaken zich onder de oude treures en zijn helemaal opgetogen als ze de ‘olifant’ ontdekken.

Vandaag mag je het kasteel op eigen gelegenheid bezoeken, in iedere kamer is een suppoost aanwezig die je met veel enthousiasme meeneemt in de geschiedenis  van de familie van den Bogaerde van Terbrugge en nog vele eeuwen daar voor.

En als ik dan de Ridderzaal binnenstap word ik verrast door de muziek van een stijlvol Barokensemble.  In de Wapenzaal zijn meerdere uitvoeringen van een vocaal ensemble.

Ook komen de kinderen volop aan hun trekken door de verhalen van vertellers .

Met enige trots verlaat ik het kasteel, wat een imponerend en prachtig gerestaureerd kasteel staat er toch in ons dorp!!! Zoveel vrijwilligers die zich inzetten om het mogelijk te maken het kasteel te bezichtigen en de geschiedenis levendig te houden. En de Stichting die dit beheert !!!

Tekst: Ine Zonneveld.

Foto’s: Marjon van Herpen