111211-jvdb-kasteel_04Sint en zijn pietermannen zijn nog maar nauwelijks vertrokken naar Spanje of het kasteel  is alweer omgetoverd tot een sfeervol  kerstgebeuren.
De vuurkorven aan de ingang van het kasteel zorgen voor een warm welkom ! Op deze winterse zondag komt er veel publiek naar Heeswijk om een gezellige middag door te brengen in kerstsfeer en zich te verbazen over de prachtig gedecoreerde kamers van de adellijke familie. Er is dan ook van alles te beleven. De kleine concerten in de Wapenzaal worden druk bezocht, waardoor je soms wel even moet wachten en eerst een andere rondgang gaan maken, voordat je kunt gaan genieten van een van de koren. Maar dat is meer dan de moeite waard !

Indrukwekkend waren alle versierde kerstbomen in het kasteel. Overal waar je ook maar kijkt zijn de kerstversieringen uitbundig aangebracht, tot zelfs een prachtig gedekte tafel in de salon waar je het liefste aan zou schuiven voor een kerstdiner.

En dan zie je een glunderend snoetje uit de IJzertoren komen met een zelfgemaakte kerstboom in de hand, versiert met glitters en boven in de top een gouden ster. De kinderen komen volop aan hun trekken en vermaken zich uitstekend.

Ook de gewelven in de kelder zijn toegankelijk deze dag voor een lekker kopje koffie of een glaasje en voordat je dan weer naar boven gaat, mag je nog lekker even rondneuzen bij allerlei verschillende kerstkraampjes.

Ik kijk nu al uit naar de Slotmanifestatie (  27 t/m 30 december). Een feestelijke afsluiting  op het kasteel van dit jaar, speciaal voor de kinderen.
Dan kunnen we weer genieten van deze  bijzondere vorstelijke sfeer.

Tekst: Ine Zonneveld
Foto’s: Jan van den Bosch