110219-wvdl-de_optocht_sfeerfotos_0121 startbewijzen waren er uitgedeeld voor de Carnavalsoptocht deze zondag. Aan kwaliteit heeft het ook dit jaar weer niet ontbroken. Het dreigde even te gaan regenen tijdens de optocht, maar uiteindelijk kon heerlijk in het zonnetje genoten worden van mooie, ludieke carnavalswagens en loopgroepen.

Er trok weer van alles door de straten van HaDee.  Net als elk jaar stonden er al vele toeschouwers langs de kant toen de weg werd vrijgemaakt voor Prins Wilson Bosch en zijn gevolg. De prinsenwagen reed namelijk vooraan de tocht en het carnavalsfeestje daarop was al goed begonnen. Direct hierachter volgden de winnaars van de jeugdoptocht en de wagen van de jeugdprins en prinses. Zij mochten hun prachtig in elkaar gezette wagen nog eens showen in de grote optocht. Dat deden de kinderen verkleed als onder andere cowboys en brandweermannen dan ook vol trots. Gezien de enthousiaste gezichtjes houdt dit veel beloftes in voor de toekomst!

Actuele leuzen
De muziekgroepen verzorgden zoals altijd de muzikale sfeer, zo trokken de Pindullekes en 't Kumt Wel aan ons voorbij en waren de Juinders weer present met vele ballonnen ditmaal. De pastoor beeldde weer een passende spreuk uit, met een trap in de hand en een bord met de tekst:  “Alle zegen komt van boven”. Nog meer groepen hadden een leus die soms erg letterlijk genomen mocht worden. Zoals de dokters en verpleegsters met de tekst: “Volgend jaar zijn we beter!”. Anderen lieten zich inspireren door de actualiteit en gingen op zoek naar het Bernheze-Maasdonk gevoel of opperden om op de lege plek van Ter weer een Wild West speeltuin te bouwen. Er was zelfs een UFO bij die als taxi André Kuipers gaat halen uit de ruimte.

Wild
De prins van vorig jaar beoordeelde het publiek want hij was met twee anderen de “publieksjury”. Op een gegeven moment kwamen er vanuit de verte blauwe militairen aangelopen, toen ze dichterbij kwamen bleek het om de slag om Snevelbokkenland te gaan! Veel carnavalsverenigingen hielden zich aan het thema “HDL Gu Wild”.  Er kwam een mega saloon voorbij die rechtstreeks uit het Wilde Westen leek te komen, deze ervaren groep bleek echt alles uit de kast te hebben gehaald, het was een geweldige praalwagen.

Bouwtalenten
Popkoor Iddus sloot de rij, met de prins van dit jaar zijn al vier van hun leden prins van HDL geweest. Ze waren in de optocht al flink bezig om nog een prins of prinses klaar te stomen voor de volgende jaren! Al deze carnavaleske gezelligheid en de vele kijkers langs de weg samen maakten dat ook 2012 weer een kleurrijke stoet was met veel creativiteit, inzet en bouwtalent. Aan de jury de zware taak de beste bouwers te belonen met de hoofdprijs. De uitslag hiervan is zo snel mogelijk te vinden op deze site!

Tekst: Merlijn van der Wijst

Foto's: Rob van der Kuijl en Wim van der Lubbe

 

De uitslag van de optocht is:

Wagens

1 Jong en Oud Samen

2 t Kumt Wel

3 CV Gesnapt

4 Iddus

5 Pindullekes

Loopgroep groot

1 De Plekkers

2 De Eikenhoek

3 De Heikneuters

4 CV De Juinders

5 't Leegeind

Loopgroep klein

1 De Publieksjury

2 Hofdames on Tour

3 Patatje Oorlog

4 H en D doen 't samen en We krege 'm nie omhog

5 De Tobbers

Individueel

1 Boelhouwer-Twan van der Heijden

2 De Leer van Chris-Pastoor Jansen

Jeugd:

1 Tuinderskiendjes

2 Het wilde westen van H-D

3 Patatje Oorlog