120329-lvdv-windkracht6_11Vanavond had de slotmanifestatie plaats van het muziekproject Windkracht6. Vier weken lang hadden de vier basisscholen in Heeswijk, Dinther en Loosbroek muziekles van Harmonie Sint Servaes en Fanfare Sint Willibrord. In vogelvlucht kwamen alle blaasmuziekinstrumenten langs, werd het slagwerk getoond aan kinderen en werden enkele leuke liedjes geleerd. De bassisscholen rekenen volgend jaar weer op Windkracht6, een duurzame verbinding lijkt ontstaan! 

Peter Smulders, Angela van der Wijst en Tonn van de Veerdonk hebben de afgelopen weken namens de beide muziekverenigingen lessen verzorgd in de groepen 5 van basisscholen Albertus, 't Palet, de Bolderik en Mozaïek. Naast een stuk theoretische kennis over instrumenten, werden de verschillende instrumenten beluisterd en was er natuurlijk ook tijd om de instrumenten uit te proberen. Kinderen maakten op een speelse manier kennis met lage tonen en hoge tonen, de verschillen tussen trompet, saxofoon, dwarsfluit, klarinet, cornet, tuba en de slagwerkinstrumenten.

Meneer Van Fare was vandaag naar de aula van gymnasium Bernrode gekomen om zijn liefde voor muziek te delen met alle aanwezige kinderen en de enorme hoeveelheid meegekomen ouders en opa's en oma's. De aula van het Heeswijkse gymnasium, inclusief balkon, bood te weinig plaats voor alle bezoekers. De grote opkomst verraadt de enorme populariteit van dit evenement, wat dit jaar zijn tweede editie kende. 
Mevrouw Van Fare wilde echter dat Meneer Van Fare naar huis kwam om mee te helpen in het huishouden. Met hulp van alle kinderen, de jeugdslagwerkers van Servaes en Willibrord, de beide opleidingsorkesten en de diverse solisten, werd mevrouw Van Fare overtuigd van de pracht van de muziek en wilde ze zich uiteindelijk inschrijven voor een muziekopleiding in Heeswijk-Dinther.

En daarvoor bleek ze vanavond aan het juiste adres. De beide verenigingen boden informatie over de mogelijkheden in hun muziekopleidingen en na de slotmanifestatie was er voor de kinderen nog tijd en gelegenheid om allerlei instrumenten uit te proberen. Diverse kinderen maakten afspraken over proeflessen en namen de informatie van de beide muziekverenigingen mee naar huis. 

Windkracht6 had, ondanks wat technische problemen, weer een prachtig programma, waarbij de beleving van muziek op de kinderen, maar zeker ook op het publiek oversloeg. Volgend jaar zijn de nieuwe groep 5'ers aan de beurt voor dit prachtige muziekproject.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven