aakantstraat_jacw-5De Aa-kantstraat is al enige tijd afgesloten. “Wat gebeurt daar nu bij het KPN huisje en het natuurspeelbos?  “Wat  je daar midden op de weg ziet staan is een vervangend rioolgemaal”,  zegt  André de Rover, die namens aannemingsbedrijf GMB de werkzaamheden uitvoert. “En dat staat hier nog enige tijd totdat er een nieuw gemaal is gebouwd.”

Verpompinstallatie
“Het oude rioolgemaal is al een dikke 20 jaar oud.  Dus financieel afgeschreven en technisch voldoet de apparatuur niet meer aan de eisen van de tijd.”  Dat vertelt Fer Klein Holkenborg, projectleider bij  waterschap Aa en Maas. “We plaatsen nieuwe pompen en besturingsapparatuur,  die energiezuiniger en rendementverhogend zijn . Heel Heeswijk-Dinther en ook het buitengebied loost zijn rioolwater op dit gemaal aan de Aa-kantstraat en van hier wordt het verpompt naar de waterzuiveringsinstallatie enkele kilometers verderop.”

Rust
Door middel van een huis-aan-huisbrief zijn de omwonenden op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. “Wij hebben alleen maar positieve reactie gehad van de buurtbewoners”, vervolgt André de Rover. “Ze vinden het fijn dat we hier staan. Eindelijk eens wat minder verkeer en dus meer rust, zeggen ze. En van de wandelaars en hondenuitlaters, die hier veel komen,  krijgen we ook de complimenten. Nu hoeven we tenminste niet meer in de berm te springen als de auto’s voorbij razen”.

Hangjeugd.
Over de hangjongeren die hier hun vaste stek hebben is André lovend. “Ze gooien de blikjes zelfs in de  kartonnen doos die ik er heb neergezet. Ik vind wel eens een paar chipszakken op de weg, maar over het algemeen is en blijft het hier heel netjes. Er is geen agressie en de jongeren zijn aanspreekbaar. Ik ga er, denk ik, een vuilnisbak neerzetten met daarop 'Bedankt jongens'!"

Eind Juni
7,5 meter diep, 5 meter lang en 3 meter breed is de kelder waarin het nieuwe gemaal wordt geplaatst. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk nog tot eind juni duren. “Door de lange en strenge vorstperiode lopen we achter op het geplande schema. Maar kom over enige tijd nog maar eens kijken” zegt André de Rover, “als het nieuwe gemaal in de kelder staat. Dat is de moeite waard”