120327-phe-IDOP_Gisteravond was er een druk bezochte bijeenkomst in het Abdijhuis, uitstekend geleid door Gertjan Arts,  waarin het IDOP zijn visie gaf over de herinrichting van de markt, c.q. centrum. Vanuit het IDOP is er een werkgroep Centrum ontstaan die drie visies ontwikkeld had voor de herinrichting van de markt in het centrum. Zij had dit samen met de externe stedenbouwkundige: Jos Verbakel, gedaan en één er van had hun voorkeur. Na overleg met de wethouders bleek dat het college ook de voorkeur had voor de zgn. derde variant.

In deze visie zijn de volgende zaken van belang en richting gevend:
-    Het plein kleiner maken
-    De Irenestraat rechtdoor trekken
-    De zijkanten van de kleinere markt bebouwen : de oost- en noordkant
-    Het marktplein wordt niet alleen kleiner, maar ook groener.
-    Op de  “Ter Weer”-plek kan ook huisvesting komen.

Het plan riep in de zaal allerlei vragen op; o.a. over het verkeer, parkeerplaatsen, wat voor kleine commerciële zaken en diensten er zouden kunnen komen, etc. Maar bijna de gehele zaal kon instemmen met de gepresenteerde visie van de Werkgroep Centrum.

De uitwerking komt pas als er een integraal stedenbouwkundig plan gemaakt kon worden. Wethouder Hans van de Pas hoopte in 2013/2014 een start te kunnen maken. Ook werd duidelijk dat de “Groep Cello”, huisvesting voor verstandelijk gehandicapten, hierin zeker een plaats, zelfs prioriteit zou krijgen.

Tevoren zou het ook goed zijn als delen van de grond die nu in het bezit zijn van De Kleine Meierij en Bernezorg, overgedragen zouden kunnen worden aan één projectontwikkelaar.

Tenslotte werd nog duidelijk uit de  mond van Wil Janssen dat er over 4 weken  duidelijkheid zou zijn over  de toekomst van de C1000!!!!!

Tekst: Jan Burger
Foto's: Piet van Helvoort