landgoederen heeswijk 007Een wandeling met de hond in de bossen aan de Kaathovensedijk roept mijn nieuwsgierigheid op, omdat er bij elk pad een nieuw bord is geplaatst en de zandwegen afgezet zijn met nieuwe palen. Landgoederen Heeswijk is voor mij een nieuw begrip en dan staat er ook nog onder :particulier eigendom. Van wie zouden deze bospercelen dan wel niet zijn, waarin momenteel zo hard wordt gewerkt?
Een telefoontje naar de gemeente geeft enkele aanknopingspunten…kasteel Heeswijk, een rentmeester en boswerkgroep!

Prinses Marie-Louise van den Bogaerde van Terbrugge

Op 7 maart 2007 overleed in Rheine (Duitsland) op 85-jarige leeftijd Marie-Louise Catharina van den Bogaerde van Terbrugge Prinses van Looz en Corswarem. Zij was adoptief dochter van de laatste kasteelheer van Heeswijk, Willem Baron van den Bogaerde van Terbrugge en zijn echtgenote Albertine Barones van Heeckeren van Kell. De prinses was de laatste telg van het adellijke geslacht Van den Bogaerde. Prinses Marie-Louise werd geboren in 1921 in Anderlecht (België) en was sinds 1952 gehuwd met de Belgische prins René van Looz en Corswarem, een verre verwant van de moeder van Baron Willem, Manuela Prinses van Looz en Corswarem. Zij logeerden in de jaren vijftig, samen met haar dochter Hedwig, regelmatig op Kasteel Heeswijk.

Bosgebieden

De eigendommen van Erven van Prinses M.L.C. van den Bogaerde van Terbrugge bestaan uit grofweg twee gebieden welke gelegen zijn in de gemeente Bernheze. Het grootste gebied ligt ten noorden van Heeswijk, de Heeswijkse Bossen. Dit zijn heide-ontginningsbossen. 

Het andere, kleinere gebied, ligt ten westen van Heeswijk en ten noorden van de Zuid-Willemsvaart nabij kasteel Heeswijk. Dit gebied vormt een onderdeel van het landschap rondom kasteel Heeswijk. Een deel van de landerijen en boerderijen rondom Kasteel Heeswijk is via erfenis van Baron Willem in bezit gekomen van Prinses Marie-Louise. Prinses Marie-Louise en haar dochter Hedwig zijn inmiddels overleden.  De erfgename is de kleindochter die in Brussel woont.
Ook zijn er veel percelen van het kasteel verkocht aan Brabants Landschap.

Onderhoud

Het volledige landgoed heeft een oppervlakte van ongeveer 260 ha. Hoofddoelstelling is om door middel van planmatig werken te streven naar kwaliteitsverbetering van het bosbeeld. Dit houdt in dat het beheer voor de periode van 2008 tot en met 2015 uitbesteed wordt aan Bosgroep Zuid Nederland De twee bosgebieden verschillen sterk van elkaar. De Heeswijkse bossen bestaan voornamelijk uit droge heideontginningsbossen met als voornaamste boomsoort grove den. De bossen nabij kasteel Heeswijk zijn veel vochtiger, een deel hiervan is broekbos, de voornaamste boomsoorten hier zijn els en populier.

Borden en afzetting

In het telefoongesprek met de contactpersoon van de Bosgroep gaf deze aan dat er al jaren gewerkt wordt in deze percelen, maar dat er nu pas nieuwe borden zijn geplaatst. Ook de afzetting van alle paden heeft een duidelijke reden. Op deze manier willen ze het onrechtmatig gebruik van de bossen tegen gaan. En dan bedoelt hij voornamelijk het gemotoriseerde verkeer...de crossers !!! Maar ook voor de mountainbikers geldt er sinds kort een verbod en honden mogen alleen nog aangelijnd hun wandeling maken door de prachtige bossen.

Tekst en foto’s : Ine Zonneveld