{jcomments on}110528-lvdv-roefeldag_23Vandaag vond de jaarlijkse Roefeldag plaats in Heeswijk, Dinther en Loosbroek georganiseerd door de Stichting Ranja. Zo'n 35 groepen kinderen deden mee aan deze 'snuffeldag' in bedrijven en instellingen in HDL. De organisatie had alles weer tot in de puntjes geregeld en het goede humeur van de kinderen en het mooie roefelweer deden de rest. In Vorstenbosch tekende de Stichting Jeugdbelangen voor de organisatie.

Tussen 9.00 en 9.15 uur verzamelden zo'n 140 kinderen zich met hun begeleiders in jongerensoos I Meet in Dinther.  In de afgelopen weken hadden de kinderen zich opgegeven voor de Roefeldag en konden zij hun voorkeuren opgeven, waar zij het liefst een uurtje mee wilden helpen. Gespannen kwamen de kinderen binnen op zoek naar de brief met daarop de aangewezen bedrijven.

De redacteur van Hadeejer.nl mocht vandaag mee naar het melkveebedrijf van Stan Roefs in Loosbroek, naar de Brandweer in Heeswijk-Dinther en de supermarkt C1000.  Om half 10 werd begonnen bij het melkveebedrijf van Roefs. Mevrouw Roefs leidde ons vol trots rond op het bedrijf en liet alle koeien, vaarzen en kalfjes zien. Ook was er veel belangstelling voor de robot, die de koeien gedurende de hele dag melkt. Natuurlijk mochten de meiden ook nog even een stukje mee op de traktor.

Hierna werd de Brandweer bezocht. Eerst was er een korte uitleg van Henk de Laat, waarna er meteen actie was. Er moest een slachtoffer uit een auto worden bevrijd. Met groot materiaal werden de deuren uit de auto gezaagd en geknipt en werd het slachtoffer met brancard uit de auto gehaald.
Vervolgens moest er nog een slachtoffer uit een schuurtje was in 'brand' stond worden gered. Samen met een brandweerman met persluchtapparatuur gingen de roefelaars in de rook op zoek naar het slachtoffer.
Tot slot was er nog een korte uitleg over de brandweervereniging.

Het derde Roefeladres, waar we in het derde uur naar toe gingen was de C1000 Will Janssen. Na een kennismaking met de directeur mochten we langs alle afdelingen en vertelden de medewerkers over hun werk in de winkel en mochten de meiden nog meehelpen waar dat kon. Aan het einde van het bezoek werd als dank een Roefelaandeel uitgereikt, als dank voor het bedrijf voor het beschikbaar stellen van ruimte op deze dag.

Tegen half 1 kwamen alle groepjes weer terug in soos I Meet en werden de evaluatieformulieren ingevuld. Het was voor de meiden, maar ook voor de redacteur van Hadeejer.nl een leuke ervaring. Ook werden andere verhalen gehoord van groepjes die naar een geitenboer waren geweest. Ook werden er diverse andere winkels bezocht, stelden andere bedrijven hun deuren open en gingen er sommige kinderen naar het Veghelse industrieterrein, waarin ondernemers uit HDL ook hun bedrijf hadden opengesteld voor het roefelen. In totaal zetten vandaag zo'n 40 bedrijven hun deuren open.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven