Hangjongeren staan meestal niet zo goed bekend bij de gemeenschap. Ze hangen maar wat, hebben veel herrie, maken rotzooi, vernielen hier en daar wat, komen met de politie in aanraking. Vanavond wil een groepje jongeren uit Heeswijk-Dinther laten zien dat het ook anders kan, zij gaan een maaltijd bereiden voor een aantal zelfstandig thuiswonende ouderen.

Op het terrein van het Gynasium Bernrode zoeken de ‘’vrienden’’ na hun werk of studie, elkaar op om wat te kletsen en plezier te maken. Gert-Jan 25 jr, een al wat oudere jongen, spreekt de taal van de straat en kent ze allemaal heel goed . Hij vindt het leuk om af en toe met de groep op te trekken.’’Ik hoop een goede invloed op de jongens en meisjes te hebben aldus Gert-Jan’’.

Omdat er recentelijk nogal wat vervelende dingen zijn gebeurd waarvan zij de schuld kregen, zorgde dat voor een slecht imago. En daar waren ze niet blij mee. 

Idee 

Perry van der Wal (jongerenwerker van Vivaan) heeft bijna wekelijks contact met deze 15 en 16 jarigen jongens en meisjes en weet heel goed wat er speelt.
‘’De laatste tijd was er al verbetering in het gedrag, ze spreken elkaar er op aan en zijn bewust van de consequenties’’.

En zo ontstond het idee om wat terug te doen voor de maatschappij om te laten zien dat ze echt wel meer in hun mars hebben,koken voor ouderen leek hun wel wat. 
‘’Mijn collega Femke Prince (ouderadviseur en contactpersoon van Vivaan)komt veel bij de mensen thuis en nodigde voor deze speciale gelegenheid een aantal ouderen uit.

We krijgen van Bernezorg alle medewerking en mogen gebruik maken van het restaurant .De jongeren ontvangen de gasten en schenken alvast een drankje in.

 

Perry is trots op zijn jongens, ze hebben laten zien dat ze veranderd zijn.
Gert-Jan vindt de samenwerking met Vivaan zo belangrijk. Hij weet zich de 1e medewerker Kees Faber nog goed te herinneren, een eerste aanzet tot een goed contact met hangjongeren.

Tekst:Wilma van Zoggel

Foto’s: Jan van den Bosch