Ruben_aNu de mogelijk er is om als 17 jarige rij-examen te doen voor je rijbewijs stromen de aanvragen binnen. Zo ook Ruben Kamphorst die afgelopen vrijdag zijn 1ste rijles ontving. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van onze oosterburen, Duitsland. De belangrijkste reden is natuurlijk dat er minder verkeersslachtoffers vallen. 

3de in het gezin

Ruben Kamphorst is de derde in het gezin die via rijschool Jan van Eerd les gaat krijgen van Ton Lunenburg. Laurens en Inesse zijn hem al voorgegaan en beiden in één keer geslaagd. Voel je zo een grote druk op je? “Nee, ik doe gewoon mijn best en probeer op mijn 18e verjaardag examen te doen. Voor Inesse was er in haar tijd ook al “het vernieuwde examen” waarbij de kandidaat meer zelfstandig autorijden behoorde te vertonen. Rijden op navigatiesysteem deed zijn intrede, zoals ook de parkeer- en omkeeropdracht.

16,5 jarige

Vanaf 1 november mogen kandidaten op een leeftijd van 16 jaar beginnen met theorielessen en het bijbehorende examen. Rijlessen mag vanaf 16,5 jaar en het examen vanaf 17 jaar.

Daarna behoort de kandidaat, als hij/zij geslaagd is, zich nog tot aan hun 18e verjaardag te laten coachen door een oudere die dan bij  elke rit meerijdt en waar nodig assisteert.

Aan een coach zijn ook diverse eisen verbonden, zo zal de coach min. 27 jaar moeten zijn en min. 5 jaar een rijbewijs hebben. Tevens behoort hij/zij zich aan de verkeersregels te houden.

Aantal slachtoffers

Geschat wordt dat er circa 16 minder dodelijke slachtoffers zullen zijn, maar volgens de rij-instructeur van Ruben, Ton Lunenburg, zou dit aantal best hoger uit kunnen vallen als daarbij ook het aantal doden of gewonden onder de bromfietsbestuurders worden meegeteld, thans 19% van de jeugdige verkeersdeelnemers . Doordat er namelijk eerder mag worden begonnen met lessen zullen er minder jongeren op de bromfiets stappen.

Ton Lunenburg